Ferrari F40 är en bil som brukar dyka upp på världens förnämsta auktioner. Nu säljs den på en federal exekutiv auktion i USA.
Om man går på en klassisk gårdsauktion finns det ofta saker man kan tänka sig att hitta. En motorsåg, någon gammal lantbruksmaskin eller kanske ett set med bildäck till exempel. Men det finns också saker man nästan aldrig ser. En sådan sak är en ikonisk Ferrari F40 – Den sista modellen som blev godkänd av Enzo Ferrari själv, innan hans bortgång 1988.
Denna ovanliga, och riktigt coola, Ferrari F40 levererades till Kalifornien i början av 1991 – men den stannade inte där. Den har rest runt i USA och haft fem olika ägare. Den flög ända till östkusten och kördes längs deras slingrande kustvägar. Därefter hade bilen en ägare i Pennsylvania, där den körts längs lantliga Amish-områden, sedan var den i Oklahoma och Utah, innan den till slut kom tillbaka till soliga Kalifornien 2020.


Där köptes bilen av Santa Paula Hay & Grain – som nu har gått i konkurs. När ett företag går i konkurs kan en domstol bestämma att deras saker ska säljas för att betala av skulderna. I det här fallet har domstolen gett uppdraget att sälja Ferrarin, så att pengarna kan användas. Bilen säljs av Icon Servicing.
Eftersom det är en federal auktion gäller bara det vinnande budet – inga dolda avgifter för varken köpare eller säljare. Den klassiska auktionsfirman RM Sotheby’s, som bland annat säljer Ralph Laurens F50, har redan lagt ett bud på 2,55 miljoner dollar (ungefär 24,6 miljoner SEK). Det finns också ett ”köp nu”-pris på 5 miljoner dollar.


F40 är faktiskt inte särskilt sällsynt – mellan 1987 och 1996 byggdes över 1 300 exemplar. Som jämförelse tillverkades efterträdaren F50 i bara 349 exemplar. Ändå räknas F40 som en av Ferraris mest älskade superbilar. Just det här exemplaret har dessutom en ovanlig bakgrund – genom att den har tillhört ett lantbruk i USA, vilket ger en extra intressant historia på köpet.


LÄS MER:

Anton Nordgren är en motorintresserad journalist med examen från Umeå Universitet. Han har tidigare arbetat som skribent inom mat och dryck samt som sportjournalist.