F1-stjärnans Ferrari Testarossa säljs på auktion

Ferrari Testarossa var 1980-talets hetaste bilmodel i stenhård kamp med Lamborghini Countach. Nu säljs en Testarossa med bästa möjliga historik. Formel 1-föraren Nigel Mansell fick superbilen i julklapp av Enzo Ferrari 1988 som tack för att han gått över till Scuderia Ferrari. Nu säljs den historiska Ferrarin på auktion. 

Aldrig har superbilarna varit så häftiga som på 1980-talet, åtminstone verkar det så för oss som är födda på 1970-talet. Antingen gillade du Lamborghini Countach bäst eller så var Ferrari Testarossa din favorit, eller så drog du Wector W8 som en joker. Ferrari Testarossa fick många fans tack vare Miami Vice och tv-spelet Out Run. 

En som inte bara behövde drömma om superbilar var Formel 1-föraren Nigel Mansell. Lagom till julen 1988 fick han en Rosso Corsa-röd Testarossa av Mr Ferrari Himself. Engelsmannen som var dåtidens toppförare hade övertalats att lämna Williams för att hjälpa Ferrari att vinna förarmästerskapen. Enzo Ferrari var så tacksam att han personligen gav honom bilen, med en speciell plakett med hans namn. Några veckor senare gick Enzo Ferrari bort. 

Något förarmästerskap blev det heller inte 1989, visserligen vann Nigel Mansell debuten vid Brasiliens GP, men sedan gick det tyngre och Mansell kom på fjärdeplats i förarmästerskapet och Ferrari blev tredje bästa stall. Vann gjorde Alain Prost och McLaren. 

Ferrarin behöll dock Nigel Mansell ända till december 1993. Bilen har gått runt 2400 mil och har matching numbers. RM Sotheby’s räknar att bilen med den unika proveniensen går för 2-3 miljoner kronor på auktionen i London i november. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester