Splitterny Bubbla säljs för jättesumma

En Volkswagen Bubbla som stått orörd i över 50 år är nu till salu. Den har knappt rullat 17 mil och har vunnit en legendarisk terrängtävling. Nu rusar buden och samlarna kastar sig över bilen.

Det är inte varje dag en helt ny Bubbla från 1972 dyker upp till salu. Men nu säljs en på auktion. Bilen är en så kallad Baja Champion Special Edition, byggd i bara 1 000 exemplar för den amerikanska marknaden. Den togs fram för att fira Bubblans oväntade framgångar i den tuffa terrängtävlingen Baja 1000. Där visade modellen att den klarade betydligt mer än söndagskörning och småstadsliv. Resultatet blev en specialversion med extra attityd. Både till utseendet och i sitt symbolvärde.

Bilen såldes aldrig till någon privatperson utan stannade kvar hos en återförsäljare i Kalifornien i över 20 år. 1996 köptes den av en VW-entusiast som ägde en reservdelsfirma specialiserad på just klassiska Bubblor. Där blev den stående, skyddad från väder, vind och tidens tand. I dag visar mätaren bara 167 kilometer vilket gör den till en av världens mest orörda originalexemplar från den eran.

Ytligt sett har den alla kännetecken som skiljer specialmodellen från en vanlig Bubbla. Lacken är i den klassiska färgen Marathon Blue, fälgarna är 15-tums stålfälgar från Lemmerz och på fronten sitter extraljus monterade direkt på ”frunken”, alltså bagageluckan fram. Inuti finns svarta skinnliknande säten och en unik plakett som påminner om vad bilen är byggd för att fira.

Tekniskt sett är det en 1302 Super Beetle. Det är en uppdaterad version som kom när Volkswagen försökte modernisera sin trotjänare. Framsidan fick ny fjädring med McPherson-stag för bättre väghållning, tanken blev större och motorn fick ett nytt topplock med dubbla insugsportar. Effekten ligger på omkring 60 hästkrafter, vilket var tillräckligt för att hålla jämna steg med de småbilar som började dyka upp från både Japan och USA under samma period.

När bilen var ny kostade den 2 261 dollar vilket är motsvarande drygt 17 000 dollar i dagens penningvärde. Det var ingen lyxbil, utan ett enkelt transportmedel för vanligt folk. Men just det här exemplaret har aldrig rullat på gatorna.

Den är i praktiken lika fräsch som när den först levererades för över 50 år sedan. Det märks på intresset. Just nu ligger bilen ute på auktion online. Och buden har redan nått upp mot 300 000 kronor – och än är det inte över.
LÄS MER:

Senaste nytt

Volvo chocksänker elbil – de är billigast just nu

Volvo startar priskrig på privatleasing. De chocksänker sin elbil EX30 till en ny rekordlåg nivå. Här är elbilarna som är billigast just nu. 

Volvos elbil EX30 sålde som smör förra året, men i år har bilen haft det lite svårare att locka köpare. Hittills i år har modellen tappat 28 procent i Sverige. Nyligen flyttades tillverkningen från Kina till Belgien, och Volvo slipper tullar. Och nu anlägger Volvo moteld. Volvohandlare chocksänker leasingpriset till ett av Sveriges absolut lägsta. 

Tidigare har ordinarie priset på bilen varit omkring 5 500 kronor i månaden, men nu går den att fynda för bara 3 569 kronor. Det är bara 400 kronor dyrare per månad än Sveriges allra billigaste elbil att privatleasa. Jämfört med att köpa bilen torde det vara en lysande affär. Bilen kostar från 449 000 kronor, och enbart värdeminskningen lär bli betydligt högre än 3 569 kronor i månaden.

Volvo flyttade nyligen tillverkningen av elbilen EX30 till Gent i Belgien. Nu chocksänks privatleasing till ett av Sveriges lägsta priser. Foto: Volvo Cars
Den som privatleasar elbilen Renault 5 kan spara enorma pengar visar Alrik Söderlinds genomgång.

Motorjournalisten Alrik Söderlind gjorde nyligen en jämförelse mellan att köpa och privatleasa Renault 5. Det visade sig att den som privatleasar elbilen istället för att köpa den sparar 114 000 kronor på tre år. Men det gäller att vara uppmärksam på det finstilta.

För den som vill köra elbil utan att köpa är privatleasing ett smidigt alternativ. Du slipper kontantinsats och vet exakt vad bilen kostar varje månad. Men den som jagar billiga leasingerbjudanden bör se upp. Vissa kampanjer döljer en extra kostnad i form av en förhöjd första månadsbetalning, något som inte alltid framgår tydligt i annonseringen. Därför gäller det att läsa det finstilta innan man bestämmer sig.

I samtliga modeller vi kollat upp är avtalstiden 36 månader och enligt återförsäljarnas annonser krävs ingen kontantinsats. 

5 billigaste elbilarna att leasa just nu – från dyrast till billigast

MG 4 Electric Long Range Luxury (2024)

Kan du just nu få för 3895 kronor i månaden. Den är välutrustad, har lång räckvidd på omkring 435 kilometer (WLTP) tack vare sitt 64 kWh-batteri och sticker ut i prisklassen. Serviceavtal ingår och 1000 mil/år.

Hyundai Kona EV Essential (2025)

Kostar något mindre, 3795 kronor per månad. Den uppdaterade versionen av Kona är rymlig för sin storlek och levereras med serviceavtal samt 1000 mil per år. Räckvidden ligger på ungefär 377 kilometer enligt WLTP.

Volvo EX30 Single Motor Core (2025)

Är chockbillig just nu – från 3569 kronor i månaden. Det är betydligt lägre än de cirka 5500 kronor per månad som modellen tidigare kostat att privataleasa. Förklaringen kan vara att återförsäljare försöker bli av med lagerbilar. Försäljningen av EX30 har gått ner kraftigt för Volvo i år. I grundpriset ingår varken serviceavtal eller vinterdäck, men EX30 är fortfarande ett av de mest prisvärda sätten att få en ny Volvo-elbil. Räckvidden är cirka 344 kilometer med det mindre batteriet på 51 kWh. Volvon är en liten bil, men på den här listan är den en av de största och rymligaste.

Renault 5 R5 Evolution 40 kWh (2025)

Sticker ut med sitt retrostuk och sin låga månadskostnad på 3290 kronor, inklusive service. Den har en räckvidd på omkring 300 kilometer, även om det exakta WLTP-värdet ännu inte är officiellt. Enligt bilprofilen Alrik Söderlind är det dessutom mycket billigare att leasa än att köpa – hela 114 000 kronor billigare enligt hans uträkningar.

Mini Cooper (2025)

Mini till minipris – allra billigast just nu är Mini Cooper, som går att privatleasa från 3 171 kronor i månaden. Det priset är utan service och vinterdäck, men det är ändå ett ovanligt lågt leasingpris för en ny elbil. Mini finns med två batteristorlekar, vilket ger en uppskattad räckvidd på upp till cirka 300 kilometer beroende på version. Det låga priset gäller dock den billigaste versionen.
LÄS MER:

Skräcksiffran – därför kan tysk bilindustri gå under

Här är okända skräcksiffran om den tyska bilindustrin. Arbetskostnaden för tyska bilbyggare ligger på en astronomisk nivå jämfört med Kina och USA.
– Frågan uppstår hur vi ens kommer att kunna fortsätta möjliggöra fordonstillverkning i Tyskland i framtiden, säger Oliver Wyman, chef för analysföretaget Oliver Wyman.

Tyska bilindustrin har under en längre tid haft det tufft, där flera företag tvingats gå i konkurs. Tidigare har vi på Carup lyft fram att en tysk bilbyggare tjänar i snitt 57 000 kronor, vilket är mer än många svenskar med chefsjobb. Nu visar en ny studie gjord av företaget Oliver Wyman skräcksiffror som avslöjar en tydlig orsak till varför den tyska bilindustrin har det extra tufft just nu.

I studien jämfördes kostnaderna för 250 bilfabriker runt om i världen, och resultatet visar att Tyskland är det land i världen där det är överlägset dyrast att producera bilar. Det kostar ungefär 32 000 kronor i arbetskostnader för varje bil som produceras i de tyska fabrikerna. Det är ungefär dubbelt så mycket som vad det kostar i USA. Jämfört med Kina kan det kosta 78 000 kronor mer att tillverka en bil i Tyskland. Arbetskostnaden i Tyskland är 5,5 gånger högre än i Kina. Arbetskostnaderna för att tillverka en bil utgör oftast runt 65 procent av den totala kostnaden enligt studien.

Tyska bilbyggare tjänar överlägset mest.

Alltså hade det varit nästan hälften så dyrt för många tillverkare att flytta sina fabriker från Tyskland till USA, vilket Donald Trump hade gillat. Studien visar också tydligt varför den inhemska bilproduktionen i Tyskland har minskat med mer än en fjärdedel under det senaste decenniet, och varför nedgången sannolikt kommer att fortsätta.
– Om volymerna fortsätter att minska kommer många medelstora leverantörer antingen att lämna oss eller gå i konkurs helt, säger Fabian Brandt, chef i Tyskland för Oliver Wyman, till Handelsblatt.

Resultatet från undersökningen visar också att det finns flera länder som faktiskt erbjuder en billigare arbetskostnad än Kina. Länder som har en billigare arbetskostnad än Kina är följande: Turkiet, Mexiko, Rumänien och Marocko, där genomsnittskostnaden för det sista landet ligger på 1 003 kronor. Det är oklart vad bilbyggarna vid Renaults fabrik i Marocko tjänar, men vi kan konstatera att det inte lär vara i närheten av de 57 000 kronor som de tyska bilbyggarna tjänar. Volvo Cars svenska fabriker ingick inte i studien.

Genomsnittlig arbetskostnad per bil:

LandGenomsnittlig arbetskostnad
Tyskland32 000 kronor
Storbritannien22 000 kronor
Italien19 000 kronor
Frankrike14 000 kronor
USA13 000 kronor
Kanada9400 kronor
Spanien9300 kronor
Slovakien8000 kronor
Sydkorea7700 kronor
Japan7500 kronor
Tjeckien6700 kronor
Polen6400 kronor
Kina5800 kronor
Turkiet4000 kronor
Mexiko2900 kronor
Rumänien2600 kronor
Marocko1033 kronor
Källa: Oliver Wyman

LÄS MER:

Teslas lager svämmar över med osålda Cybertruck

Teslas problem växer. På fabriken i Texas står åtta månader gamla Cybertrucks utan köpare och riskerar att bli offer för råttor. Nu stoppar man tillfälligt produktionen av både Cybertruck och Model Y.

Teslas framtidshopp Cybertruck har blivit ett växande problem – bokstavligt talat. Nu står tusentals exemplar och samlar damm på företagets fabriksområde i Texas. Samtidigt har produktionen pausats i ett försök att hantera det växande lagret.
– Våra scheman har varit alltmer oförutsägbara sedan februari, säger en anställd till Business Insider.

I samband med den amerikanska minneshelgen Memorial Day har Tesla bett arbetare vid fabriken i Austin att stanna hemma under en vecka. Produktionen av både Cybertruck och Model Y stoppas tillfälligt, enligt uppgifter från flera anställda. Vissa har erbjudits betald ledighet och andra möjlighet till utbildning. Men inga fordon kommer att tillverkas.

Det verkar som att Tesla överproducerat Cybertrucks. Foto: JoeTegtmeyer (via X)

Beslutet ses som ett försök att parera en fallande efterfrågan, särskilt på Cybertruck. Modellen lanserades med pompa och ståt men försäljningen har inte lyft. I stället står tusentals exemplar kvar utan ägare. Många av dem är dessutom märkta med “Foundation Series”. Det är en version som slutade tillverkas redan i oktober 2024. Det betyder att vissa bilar stått ute i över ett halvår.

Foundation Series slutade tillverkades redan oktober 2024. Ändå står många osålda kvar.

Tesla har tidigare skyllt på att produktionen fortfarande är i uppstartsfas. Men kunder har kunnat beställa och få leverans av en Model Y med kort varsel sedan flera månader, vilket snarare pekar på att det är intresset som saknas – inte tillgången.

Situationen förvärras av rapporter om att vissa Cybertrucks kan ha tagit skada av att stå stilla så länge. Bromsar och däck riskerar att behöva bytas och flera parkerade elbilar har utsatts för gnagare. Enligt uppgifter till Business Insider har bemanningsföretaget som hyr ut personal till Tesla redan sagt upp 50 arbetare från fabriken i Texas. Andra berättar att övertid inte längre är tillåten och att de som ändå jobbar extra kan riskera disciplinära åtgärder.

Foto: JoeTegtmeyer (via X)

Tesla och vd:n Elon Musk har haft ett turbulent år. Elbilsmarknaden har blivit allt mer konkurrenskraftig. Samtidigt har Musks utspel i offentligheten väckt kritik vilket tros ha påverkat bolagets försäljning. Även om Tesla själva hävdat att oron är överdriven, bekräftades den svaga efterfrågan i kvartalsrapporten tidigare i år. Där föll både omsättning och försäljningssiffror kraftigt. Aktien går dock i motsatt riktning. Nu har en stor del av raset som skedd tidigare i vår hämtats in och aktien är endast ned 16 procent i år.
LÄS MER:

Svensk tar över på Volvo i Norge: ”Väldigt stolt”

Volvo byter ut sin norska vd. Nu tar en svensk över Volvo i Norge. 

Volvo Cars har en stark position i Norge och en marknadsandel på 8,6 procent. Förra året såldes 11 118 nya Volvobilar. I elbilslandet Norge har EX30-modellen blivit en stor framgång och en av Norges mest sålda bilar. Nu försöker Volvo få lyxsugna norrmän att slå till på nya EX90. 

Norrmannen Hermod Wallestad har varit tillförordnad vd för Volvo Cars i Norge sedan i november Nu får han kliva tillbaka till sin gamla roll och jobba med återförsäljutveckling. Istället tar svenske Martin Persson, 54, över som ny VD för Volvo Car Norge.

Persson kommer närmast från rollen som chef för Volvo i Asien/Stillahavsområdet exklusive Kina. Han har tidigare varit chef för Volvo i flera länder. 
– Jag är väldigt stolt över att ta över ansvaret för Volvo Cars i Norge. Volvos varumärke står starkt bland norrmännen, och den elektrifierade norska marknaden är helt unik i ett globalt sammanhang, säger Martin Persson.
LÄS MER: