Snabbladdade elbil i 20 000 mil – det här hände 

En Mercedes EQS 450+ snabbladdades under två år och 20 000 mil. Batteriets kvarvarande kapacitet förvånar många.
– Jag har ingen laddbox hemma, så endast tre gånger under de två åren har jag använt en långsamladdare på 22 kW under resor. Annars bara snabbladdare, säger Anton Lindqvist till Elbilen.

Ifall snabbladdare skadar batteriet mer än långsammare laddningar har länge varit ett debatterat ämne bland elbilsägare. Bland annat publicerades en tysk studie av Aviloo som sa att 13 procent av batteriets kapacitet kan försvinna på bilar som snabbladdats till 90 procent under 10 000 mil. 

Men samtidigt har de kommit andra studier som visat den totala motsatsen. Bland annat en undersökning av Recurrent som undersökte data från 12 500 Tesla-bilar i USA. De delade in bilar i två grupper. Bilar som snabbladdat 90 procent av tillfällena och de som endast snabbladdat max 10 procent av laddningarna. Studien kom fram till att det inte fanns någon försämring hos batteriet. 

Mercedes EQS är en komfortabel elbil.

Ett anekdotiskt exempel som visar att snabbladdning inte alls behöver dåligt för batteriet är Anton Lindqvists Mercedes EQS 450+. Bilen har i stort sett endast snabbladdats i två års tid och då kört 20 000 mil, berättar Elbilen. När han testade bilen hos Mercedes med hjälp av diagnossystemet Xentry fick de fram att 97,40 procent av batteriets kapacitet var kvar.

– De på Mercedes menade att jag har ett optimalt mönster med körstil och laddning. Jag kör mellan 900 och 1.100 mil månaden och laddar nästan alltid till 90 procent. Bara om jag vet att jag ska köra riktigt långt laddar jag till 100 procent och är noga med att inte ha för mycket kapacitet kvar om bilen står, säger Anton Lindqvist, till Elbilen

Anton Lindqvist arbetar som chaufför och kör därför en hel del om dagarna. Han försöker generellt att ladda när batteriet har mellan 10 och 20 procent kvar. Batteriet på 108,4 kWh har som mest snabbladdats med en effekt på 207 kWh. Bilen visar samma beräknade räckvidd vid 90 procents laddning som när den var ny: 64 mil. 
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester