Slår Gardell: Geelys gigantiska klipp på Volvo-aktier 

Geely kan ha gjort ett av de största aktieklippen i svensk historia när de sålde av i AB Volvo. Aktierna har nästintill fördubblats och genererat enorma utdelningar. Den totala vinsten kan uppgå till 11 miljarder kronor.

Geely Holding har varit den näst största ägaren i AB Volvo efter Industrivärden. Den kinesiska biljätten valde under torsdagen att sälja av sina 49,5 miljoner B-aktier. Den exakta summan företaget drar in på försäljningen ska enligt DI vara 14,1 miljarder kronor. Geely äger fortfarande 88,5 miljoner röststarka A-aktier.

Affären ser ut att ha blivit ett rejält klipp för Geely och huvudägaren Li Shufu. Geely köpte aktierna av Christer Gardells Cevian 2017, som då var den största ägaren i AB Volvo och gjorde ett enormt klipp.
– När vi gör slutkalkylen på vår Volvoinvestering så har vi tjänat nästan 20 miljarder kronor inklusive utdelningar på vårt innehav, sa Christer Gardell till Di då. 

Innehavet i AB Volvo har varit enormt lönsamt för Geely Holding.

Men Geely ser ut att ha gjort ett ännu större klipp än Christer Gardell. Enligt DI har den kinesiska biljätten totalt dragit in 35 miljarder kronor i kursvinster och aktieutdelning på sina aktier i Volvo. Baserat på den beräkningen bör aktierna som såldes av igår ha gett cirka 11 miljarder i vinst i kursuppgångar och aktieudelningar. Efter Geelys försäljning föll AB Volvos aktiekurs under fredagen med fem procent.

Vinsterna i AB Volvo skiljer sig kraftigt mot utvecklingen i Volvo Cars de senaste åren. Kinesiska biljättens innehav stod vid börsintroduktionen 2021 i 132 miljarder kronor, värdet har sedan dess krympt till 87 miljarder. Det är dock fortfarande en enorm värdestegring jämfört med det pris på 13 miljarder kronor som Geely betalade när Volvo Cars köptes från Ford år 2010.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester