Därför minskar Geely sitt ägande i Volvo Cars

Volvo Cars huvudägare Geely Holding minskar sitt ägande i bolaget. Geely ska sälja av aktier för omkring fyra miljarder kronor. 

Kinesiska Zhejiang Geely Holding som kontrolleras av Li Shufu äger 82 procent i Volvo Cars. Nu går Geely ut med nyheten att de ska minska sitt ägande i Volvo Cars och sälja omkring 100 miljoner av sina 2,4 miljarder aktier. Det innebär att Geely kommer äga omkring 79 procent efter försäljningen.

– Det handlar om att optimera aktieägarstrukturen, säger Stefan Lundin, kommunikationsansvarig för Geely Holding Sweden och presskontakt för kinesiska Geely Holding, till Dagens Industri.

Enligt Stefan Lundin är huvudsyftet med försäljningen att Volvo Cars aktie ska få en större free float, aktier som inte sitter fast hos huvudägaren. Volvo Cars kritiserades vid börsintroduktionen för att relativt få aktier var fria på marknaden. Geely har flera nya bilmärken som slukar kapital, men kapitalbehov sägs inte vara den primära anledningen.
– Det primära är att förbättra free floaten. Vi ska givetvis använda det vi får in i vår utveckling. Det är inga öronmärkta pengar till något särskilt, säger Stefan Lundin till DI. 

Volvo Cars aktie föll till 40,84 kronor efter att nyheten blivit känd, av misstag kommunicerades affären före börsens stängning. Geely säljer sina aktier på en av de lägsta nivåerna aktien haft sedan börsintroduktionen för två år sedan. Som mest har aktien stått i 90,14 kronor. Aktien noterades på Stockholmsbörsen den 29 oktober 2021 till teckningskursen 53 kronor. 
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester