Geely minskar innehav i AB Volvo med sju miljarder kr

Volvo Cars och Polestars huvudägare Geely minskar sitt ägande i fordonsjätten AB Volvo. Ett obligationslån återbetalas med aktier som idag är värda 7 miljarder kronor. Geely tillbakavisar att de skulle vara finansiellt pressade. 

Nyligen sålde Geely av aktier i Volvo Cars för fyra miljarder kronor. Nu sker nästa stora transaktion. Geely återbetalar ett obligationslån som togs 2019 med aktier motsvarande 1,41 procent av kapitalet i fordonsjätten AB Volvo som bland annat tillverkar lastbilar och bussar. Aktierna hade ett marknadsvärde på sju miljarder kronor och ska användas till att betala av ett lån på 4,5 miljarder kronor, uppger Dagens Industri

Geely äger nu aktier motsvarande 6,78 procent av kapitalet och 15,95 procent av rösterna i AB Volvo (som ej är att förväxla med Volvo Cars). Geelys svenske informationschef Stefan Lundin uppger för Dagens Industri att försäljningen inte ska tolkas som att Geely är finansiellt pressat.
– Nej, det ska man inte göra. Vi har god finansiering.
Fotnot: I en tidigare version stod det att minskningen i AB Volvo berodde på en försäljning, aktierna har dock aldrig varit till salu på marknaden. Det korrekta är att ett obligationslån återbetalades med aktier).

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester