Skräck i Olofström för att Volvo ska flytta. USA:s handelstullar hotar att slå sönder ett klassiskt brukssamhälle.
– Hela samhället kommer att dö ut och många sitter fast med hus och lån, säger en anställd som vill vara anonym.
Det är nästan 100 år sedan man började pressa karosser till Volvo i Olofström i Blekinge. Under det här seklet har ett litet blomstrande samhälle växt upp kring den stora fabriken. Volvo Cars och Olofström har blivit synonymt med varandra.
– Om Volvo skulle försvinna kan det slå hårt mot hela bygden. Vi är så beroende av dem med alla underleverantörer, säger Petri Isenhelm till SVT.
Före Volvo var Olofström bara en hållplats på väg mot den stora hamnen i Karlshamn. Men under hela folkhemseran gav fabriken liv och rörelse åt ett samhälle som är ett typiskt svenskt brukssamhälle. Men sedan Donald Trump satte upp tullar mot Europa har Volvo börjat fundera på att flytta tillverkningen över Atlanten.
– Som Håkan Samuelsson nämnde i sitt tal på bolagsstämman och som Jim Rowan också har berört tidigare så står den globala bilindustrin, däribland Volvo Cars, inför en ökad geopolitisk komplexitet och regionalisering, säger Magnus Holst, informationschef på Volvo i Sverige.


I Blekinge och Olofström skrämmer det människor. Här är massor med vanliga medborgare beroende av sina arbeten. Utan fabriken riskerar hela samhället att tyna bort.
– Volvo är så stort och har alltid varit, det skulle bli helt öde i samhället. Det är många som kommer från andra kommuner för att jobba här på Volvo, säger Louise von Holten.
Själva fabriken grundades redan 1735. Det var redan 1926 som Svensk Stålpressning i Olofström började tillverka karossdelar till det spirande bilmärkets första bil ÖV4 Jakob. Sedan dröjde det till 1969 innan Volvo tog över hela fabriken. Men nu diskuteras om företaget ska flytta tillverkning till Charleston i South Carolina för att komma runt de amerikanska handelstullarna.
– Volvo Cars har en långsiktig, framgångsrik strategi att bygga där vi säljer, med tillverkningskapacitet i Europa, Kina och USA. Det ger oss flexibilitet att möta olika typer av utmaningar, såväl logistiska som politiska, säger Magnus Holst.



Bland arbetarna på Volvo i Olofström är man oroliga. Visst har det dragit in orosmoln förr i världen. Men nu verkar framtiden mer oviss än någonsin.
– Man har köpt hus och har familj här. Jag vet inte vad man skulle göra om fabriken försvinner. Det är grymt mot vanliga människor som är beroende av företaget, säger en anställd som vill vara anonym.
– Om det blir uppsägningar kommer det att drabba folk hårt. Vilken makt Donald Trump har att han kan vända upp och ner på allt med några ord, säger Olofströmsbon Magnus Jannerstig.
Volvo gör ingen hemlighet av att tänker satsa på sin amerikanska fabrik. Men ingen vet idag vilka konsekvenserna blir för jobben i Göteborg, Olofström och andra platser.
– I vår amerikanska fabrik, som har en kapacitet på 150 000 bilar per år, tillverkar vi just nu Volvo EX90. För att utnyttja den anläggningen maximalt och kunna erbjuda konkurrenskraftiga produkter på den likaledes viktiga USA-marknaden utreder Volvo Cars också möjligheten att lägga till produktion av ytterligare en bilmodell, säger Magnus Holst.
Hos Volvo Cars centralt försöker man avdramatisera Olofströmsbornas rädsla.
– Vi har till exempel kunnat lägga till produktion av Volvo EX30 i vår fabrik i Belgiska Gent för att möta den höga efterfrågan på den europeiska marknaden. Vi håller också på att bygga en ny anläggning i Slovakien för att ytterligare säkra produktionsbehovet för den viktiga europeiska marknaden, säger Magnus Holst.
Volvo Cars i Olofström
På Volvo Car Body Components (VCBC) i Olofström, Blekinge, producerar Volvo Cars komponenter till olika bilar. De pressar metallblad till olika bildelar såsom motorhuvar, tak och dörrar. Komponenterna skickas sedan vidare till fabriker i Torslanda och till våra andra bilfabriker i Belgien, Kina och USA. Totalt arbetar cirka 2400 personer i och i anslutning till fabriken i Olofström.
Källa: Volvo Cars
LÄS MER:

Andreas Jemn är journalist och författare.