Skattefri etanol och HVO räddad – Sverige slipper skattechock

Annons

Den hotande skattechocken på E85 och HVO är avvärjd. 
Priset på en liter etanol skulle ha höjts till 20 kr och HVO till 26 kr. 
Men med mindre än tre månader kvar har EU-kommissionen gett Sverige ett nytt undantag. 

Sverige har sedan många år tillbaka skattebefrielse för höginblandade biobränslen som HVO 100, RME 100, ED 95 och E85. Vid nyår var undantaget på väg att gå ut, vilket hade inneburit en rejäl skattechock. Bland annat skulle det ha slagit hårt mot kollektivtrafiken som är de som använder mest biobränslen i dag. 

Annons

Men med bara några månader kvar beslutade EU-kommissionen under torsdagen att Sverige får ha sitt undantag kvar, uppger Motor Magasinet. Det nya undantaget gäller till att börja med under ett år. 

Undantaget från skatt bryter egentligen mot EU-regelerna, så Sverige måste begära undantag och notifering för att kunna fortsätta. EU-kommissionen fann det motiverat att Sverige får fortsatt skattebefrielse för att stimulera tillverkning och konsumtion av biobränslen. 

Annons

Tidigare i veckan berätta finansmarknadsminister Per Bolund för CarUp att satsningen på biobränslen är bland det viktigaste som sker just nu i regeringens klimatarbete inom fordonsområdet. 

– Det viktigaste beslutet som tagits den senaste tiden rör den så kallade bränslebytet eller reduktionsplikten. I samband med budgeten fattades beslut om att inblandning av biodrivmedel ska ske i en snabbare takt. Det kommer minska utsläppen från transportsektorn enormt mycket och gör att vi är nära att nå målen för minskning av utsläppen från transportsektorn. Detta beslut lyftes också av Preem som en anledning till att de tänkt om från att investera stort i utökad fossil produktion till att istället fokusera mer på biobränsleproduktion, säger Per Bolund.

Annons
Annons

Köp din hvo online

Senaste nytt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *