Sista chansen: Så slipper du 27 000 kr i skattechock

Spara 27 000 kronor i skattade pengar på att byta bil nu onsdag 30 juni.
Den som hinner byta tjänstebil före 1 juli gör rena skatteklippet. 
Ska du däremot köpa lyxbil lönar det sig att vänta.

I början av juni klubbade riksdagen nya höjda förmånsvärden för tjänstebilar och förmånsbilar. För nya bilar som tas i trafik efter 1 juli innebär det en rejäl skattehöjning. För en billigare tjänstebil som kostar runt 350 000 kronor, till exempel en enklare Volvo V60, blir skattehöjningen 9000 kronor om året för föraren. 

De höjda förmånsvärdena har orsakat rusning efter nya förmånsbilar under juni. Just nu är det Tesla Model 3 som leder registreringstoppen med över 1400 bilar, enligt Car.info. Tjänstebilsfavoriten Volvo XC60 kommer som god tvåa med drygt 1000 bilar. 

Det finns en sista chans att slippa höjd skatt de närmaste tre åren. För den som hinner byta tjänstebil under onsdagen innan 1 juli väntar ytterligare tre år med de gamla förmånsvärdena. Det innebär en besparing på 9000 konor om året, totalt 27000 kronor under tre år. Pengar som räcker till något roligare än skatt. 

Ett annat sätt att komma runt skattehöjningen efter 1 juli är att köpa en begagnad bil, även då gäller de gamla förmånsreglerna. Och den som köper en dyrare lyxbil kan se fram emot sänkt skatt. Den som beställer en Audi RS6 för 1,4 miljoner kronor efter 1 juli får en tusenlapp mindre i skatt varje månad.  Alla bilar som har högre förmånsvärde än 650 000 kr får sänkt skatt efter 1 juli, så då lönar det sig att vänta. 

Skriven av

Website | + posts

Maths Nilsson är motor- och ekonomijournalist och grundare av Carup.

Köp din förmånsbil online

Senaste nytt