Sex elbilar dog – på berömda serpentinvägen i Norge

Nya elbilen Ford Mustang Mach-E klarar inte de branta fjordvägarna i Norge. 
Sex bilar har överhettats i nerförsbackar, blivit helt döda och fått bärgas, uppger Motor.no.
Nu lovar Ford att problemet ska kunna lösas – med en uppdatering. 

Från Norge kommer nu rapporter om att Mustang Mach-E drabbats av problem under körning i de branta backarna ned mot Geiranger. Efter att ägarna satt på maximal regenerering på sina elbilar har de fått stopp på den berömda serptentinvägen.

Problemen bekräftas av bilägaren Karl Martin Karl Martin Rønneberg som fått hämta inte mindre än sex elektriska Mustanger på två veckor med sin bärgningsbil. 

– Alla bärgningar har skett i backarna ner till Geiranger. Motorn har stannat och hjulen har låst sig. Den enda lösningen har varit att få dem på plattformen, säger han till Motor.no.

Enligt bägaren har bilarna körts med maximal regenerering nerför backarna för att ladda batteriet. Det har gett för mycket laddning och batteriet har blivit för varmt. När detta händer låses hela bilen för att förhindra överhettning.

Ägarna uppger att händelserna känts obehagliga när bilarna plötsligt blivit stående på den branta serpentinvägen. Men nu kommer besked från norska Ford att de hittat en lösning på problemet. 

– Vi har blivit medvetna om ett mycket litet antal Mustang Mach-E i Norge, där elmotorn har stannat i branta nedförsbackar. Det finns en mjukvaruuppdatering tillgänglig för kunder hos alla våra återförsäljare som löser problemet. Alternativt kan kunder också få sin Mustang Mach-E uppdaterad med en Power-Up via OTA-uppdateringar som kommer att finnas tillgängliga som en del av vår nästa 21B-uppdatering – som kommer att äga rum i september / oktober i år, säger Fords norska informationsdirektör Anne Sønsteby.

Skriven av

Website | + posts

Maths Nilsson är grundare av Carup.