Färgen på avgaserna avslöjar din bil. En del rök är ofarlig. Men får du den här röken från avgasrören måste du se upp.
Avgaser från en bil kan vara helt osynliga, men de kan också ha olika färger: vitt, blått, svart eller grått. Det är bra att känna till vad färgerna betyder, eftersom de kan ge en tydlig indikation på hur motorn mår. Vissa färger kan tyda på allvarliga mekaniska problem, men inte alltid.
Det första du bör göra när du upptäcker mystisk rök från bilen är att undersöka var den kommer ifrån. Det är också viktigt att notera om röken uppstår när bilen står stilla eller om den dyker upp vid acceleration, det kan nämligen tyda på olika typer av fel.
När du har tagit reda på var röken kommer ifrån är nästa steg att försöka avgöra vilken typ av rök det är. Är avgasröken vit, grå eller kanske till och med blå? Eller är den tjock och svart? Röken du ser kan dessutom ha olika orsaker beroende på om din bil har bensin- eller dieselmotor. För att hjälpa dig tolka vad de olika färgerna kan betyda har vi här sammanställt en kort guide till fyra vanliga typer av rök.
Vit avgasrök
Vit avgasrök är ofta ingenting du behöver oroa dig för och särskilt inte vid kallstart då det bara handlar om vattenånga som försvinner. Men det finns en grej du ska vara försiktig med. Vit avgasrök kan bero på att kylvätskan kommit ut i avgaserna, skriver Auto Express. Detta kan uppstå om topplockspackningen gått sönder. Om du märker att det bubblar ut avgaser i kylarvätskan, vilket tydligt går att se i expansionskärlet ska du aldrig öppna locket samtidigt som motorn är varm. Då kan du få kokhett kylarvatten över dig, vilket inte är särskilt skönt.
Vit rök kan också vara ett tecken på ett sprucket motorblock. Vid mycket låga temperaturer kan kylvätskan frysa och skapa ett så stort tryck att det orsakar sprickor i blockets väggar. Du kan försöka åtgärda problemet med tätningsmedel – men om det inte hjälper bör bilen lämnas in till verkstaden.
Blå avgasrök
Om du ser blå avgasrök är det sällan ett gott tecken. Det tyder på att motorolja tar sig in i förbränningsrummet och bränns tillsammans med bränslet. Blå rök syns ofta vid kraftiga gaspådrag eller växlingar, men om röken är konstant innebär det att motorn har en mycket hög oljeförbrukning.
Om du endast ser blårök vid gaspådrag och växling, är det troligt att ventilstyrningarna har blivit slitna, eller att tätningarna till ventilstyrningarna har förlorat sin funktion. Det är inte ett akut fel, men det är ett tydligt tecken på att slitaget kommer att öka med tiden. Ett annat möjligt skäl till blårök är slitna kolvringar eller cylinderväggar. I så fall krävs en omfattande motorreparation eller ett motorbyte.
Den blå röken kan även bero på att turboaggregatet börjar bli slitet, vilket kan bli kostsamt att åtgärda. Röken kan också vara ett tecken på fel i vevhusventilationen. Den reparationen är oftast billigare, men det är betydligt mer ovanligt, skriver RAC. Är du sugen på att köpa en bil där det kommer ut blå rök från avgasröret är det ett tydligt tecken på att avbryta affären.
Grå avgasrök
Grå rök, precis som blå, kan tyda på att motorolja tar sig in i förbränningsrummet. Det kan också vara ett tecken på att PCV-ventilen är trasig. PCV-ventilen hjälper till att minska bilens förbrukning och fungerar extra bra i kyla. Röken kan se allvarlig ut, men det är relativt enkelt och ofta kostnadseffektivt att byta ut ventilen.
Om din automatbil avger grå rök kan det vara ett tecken på att transmissionsoljan läcker in i motorn. Detta kräver omedelbar reparation och kan bli mycket kostsamt. Grå rök kan också tyda på att kolvringarna är trasiga.
Svart avgasrök
Svart rök ur avgasrören är egentligen inte en jätteovanlig sak att se i trafiken. Oftast är den svarta röken sot från oförbränt bränsle. Om det är en bensinbil som ryker svart från avgasröret är det ett tecken på att den drar alldeles för mycket. Du kan åtgärda detta genom att byta bilens luftfilter.
Svart rök ur en dieselbil kan däremot vara ett tecken på att den är trimmad. Om du märker en svart rök bör du alltid söka upp en verkstad och be någon felsöka bilen.
LÄS MER:

William Karlsson är examinerad journalist och har bland annat arbetat på Sveriges Radio och Sörmlands Nyheter.