Sänkta priser på diesel och bensin från 1 maj – skatten sänks tillfälligt

Idag sänktes skatten på diesel och bensin tillfälligt med 1,80 kronor. Efter sänkningen kostar en liter bensin 20,18 kronor och en liter diesel ligger på 24,31 kronor. Trots sänkningen har Sverige EU:s dyraste diesel – och om fem månader höjs skatten igen. 

Idag börjar nya priser på bensin och diesel gälla efter att skatten tillfälligt sänkts med 1,30 kronor per liter. Sedan tidigare har oppositionen fått igenom en sänkning på 50 öre per liter. Priserna har gått upp kraftigt på bensin och diesel senaste veckorna, så trots skattesänkningen är nivån på historiskt höga nivåer. 

En liter diesel ligger på 24,31 kronor per liter, medan bensinen nu kostar 20,18 kronor per liter, enligt Cirkle K. Den 1 oktober försvinner större delen av skattesänkningen igen, då höjs skatten med 1,30 kronor igen. Det var i mitten av mars som finansminister Mikael Damberg presenterade krispaketet med tillfällig skattesänkning.

Oppositionen har krävt en större skattesänkning, vilket det finns majoriteten för i riksdagens skatteutskott. Men enligt regeringen godkänner inte övriga EU-länder att Sverige sänker sin skatt under EU:s miniminivå. EU-kommissionen har öppnat för att ge undantag, men regeringen har ännu inte skickat in någon ansökan.

Sverige har nu en lägre bränsleskatt än de flesta EU-länder, men genom vår höga inblandning av biodrivmedel har vi omkring fem kronor dyrare diesel än EU-snittet. När det gäller bensinen har Sverige nu något lägre pris än många andra EU-länder.  

Senaste nytt