Säljs bland superbilar: Ovanligt fin Saab 9-5 Aero

Mitt bland Porschar, Ferrari och McLaren säljs en Saab 9-5 på bilauktionen Collecting Cars. Den tidigare vardagsbilen börjar bli hett eftertraktad bland samlare. Men så handlar det också om en ovanligt fin Aero-modell som varit Saabs pressbil. 

Det har hunnit gå drygt 25 år sedan Saab 9-5 dök upp som en ersättare till Saab 9000 1998. Trots att modellen tillverkades i nästan en halv miljon exemplar börjar fina exemplar bli ovanliga. Fortfarande finns det 70 000 bilar kvar i Sverige, men varje dag hamnar runt 15 bilar på skroten.

Modellen delade mycket av sitt chassi med Opel Vectra, men ärvde motorer och växellådor från Saab 9000. Saabingenjörerna lyckades trolla med små medel och skapade en komfortabel bil, även om den första årsmodellen fick kritik för mjuk fjädring. Interiören var flygplansinspirerad och väldigt modern för sin tid. Den hade ”Night Panel” som kunde släcka ner alla instrument utom hastighetsmätaren vid mörkerkörning. 

Att hitta en välbevarad Saab 9-5 med låg körsträcka är idag lika svårt som att hitta en nål i en höstack. Men nu har ett väldigt fint exemplar dykt upp på samlarbilsauktionen Collecting Cars omgiven av superbilar som Porsche, McLaren och Ferrari. Det är en Saab 9-5 Aero Sportsedan från 2001 som dessutom varit Saabs pressbil. Bilen användes vid lanseringen av den nya starkare Aero-modellen och kördes av journalister och återförsäljare i Sverige och Danmark under sommaren 2001. Sedan köptes den av en Saabanställd som behöll den i 20 år och tycks ha vårdat bilen ömt. Den har endast körts 7895 mil på alla år.  Visst syns det att den är 23 år gammal – men idag är det svårt att hitta ett finare exemplar.

Bilen har mycket utrustning, som sportfjädring, läderklädsel, elsäten och cd-spelare. En ovanlig möjlighet att komma över en Saab 9-5 Aero med rätt bakgrund och specifikationer. Collecting Cars föreslår att den kan användas som vardagsbil, ett öde vi dock hoppas den slipper. 
– Den är nu redo att avnjutas av sin nästa vårdnadshavare och lovar att bli en snabb och engagerande vardagsbil eller familjebil, samt ett fint tillskott till samlingen, skriver auktionssajten.

LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester