Säkrast i EuroNcaps krocktest: Tesla och kinesiska märken i topp

Här är de säkraste bilarna som har krocktestats av Euro Ncap under 2022. Listan innehåller två bilar från Tesla och två nya kinesiska bilmärken. Lilla Ora Funky Cat knockade flera etablerade europeiska bilmärken.
– 2022 var anmärkningsvärt för antalet nya kinesiska varumärken som kom till Europa och uppnådde fantastiska resultat, uppger Euro Ncap. 

Aldrig tidigare har så många bilar krocktestats av Euro Ncap som under 2022. Nu listar säkerhetsorganisationen de bilar som fick de högsta totalpoängen inom olika klasser under året. Tesla tog storslam och blev den enda tillverkare med två modeller på listan.  Tesla Model S vann kategorin lyxbil och Tesla Model Y var bästa bil i kategorin mindre terrängbilar. Tesla utmärker sig genom att ha de högsta poängen för säkerhetssystem, 98 av 100 procent. Inget annat bilmärke har fått högre poäng där. Tesla uppger själva att Tesla Model S (länk till vårt test) är den säkraste bilen som någonsin testats i Euro Ncaps nuvarande norm, det är anmärkningsvärt med tanke på att grundkonstruktionen är 14 år gammal.

Ora Funky Cat i okrockat skick.

Kinesiska bilar har tidigare haft blandad framgång i Euro Ncaps tester, men nu blir två nya kinesiska märken bäst i sina klasser och lämnar etablerade europeiska bilmärken på efterkälken. Lilla Ora Funky Cat rankas som allra säkrast i kategorin små familjebilar och slår bland annat Volkswagen Golf. Helt nya märket Wey vinner kategorin stora terrängbilar med Wey Coffee 01 och lämnar bland annat Range Rover bakom sig. 

Den sista klassvinnaren bilen under 2022 är nya Hyundai Ioniq 6 som är den säkraste stora familjebilen. Den uppnådde det bästa vuxenskyddet som noterats i Euro Ncaps tester, 97 procents skydd. Även resultaten för barn, 6- och 10-åriga dockor, i frontal offset- och sidobarriärtesterna var maximala. 

– 2022 har varit ett av Euro NCAP:s mest hektiska år hittills och vi har sett många nya biltillverkare och ny teknik. Det är uppenbart att ett bra Euro NCAP-betyg ses av biltillverkarna som avgörande för framgång i Europa. Detta kan bara innebära bättre säkerhetsutrustning och säkrare bilar för europeiska konsumenter, säger Michiel van Ratingen, Euro NCAP:s generalsekreterare.