Svensk miljardär köper Saab-fabriken i Trollhättan

Ett svenskt företag har köpt majoriteten av Saabs gamla fabrik av Nevs. Stenhaga Invest och dolismiljardären Svante Andersson tar över 320 000 kvadratmeter fabrik och kontor och 800 000 kvadratmeter mark inklusive maskiner och inventarier. 
– Vi är glada att återigen få nytt liv i fabriken. Den har stått tom alldeles för länge, säger Nina Selander, vd för Nevs. 

Nyheterna duggar tätt runt Nevs i Trollhättan. Förra veckan blev elbilen Nevs Emily GT en världsnyhet. Nu kommer nästa nyhet: Nevs har sålt majoriteten i den gamla Saab-fabriken till en ny svensk ägare. 

Doldisbolaget Stenhaga Invest i Vara är fastighetsbolaget som tecknat ett letter of intent om att ta över den gamla Saab-fabriken. Totalt handlar det om 320 000 kvadratmeter lokaler och kontor och 800 000 kvadratmeter mark, uppger Stenhaga Invest. Maskiner och inventarier ingår i köpet. Än så länge är köpesumman hemlig. 

Nevs vd Nina Selander. Foto: Pressbild
Nevs har utvecklat elbilen Nevs Emily GT i Saab-fabriken, än lever hoppet om bilproduktion, då Nevs behåller 20 procents ägande.

Nevs ligger numera mer eller mindre i viloläge och bolaget har sagt upp 320 av 340 medarbetare i Trollhättan. Trots att de utvecklat sex prototyper av Nevs Emily GT har inte någon biltillverkning skett på länge i lokalerna.
SENASTE NYTT: Nye ägaren öppnar för biltillverkning i gamla Saab-fabriken

– Fastigheten ligger väldigt bra till och infrastrukturen är mycket god. Det finns bra vägar, järnväg in på området, älven för transporter med båt och dessutom flygplatsen som är närmaste granne, säger Svante Andersson, vd på Stenhaga Invest i ett pressmeddelande.

Saabs fabrik på den tiden det begav sig.

Nevs kommer att ha kvar 20 procents ägande i fabriken för att i framtiden kunna återstarta produktionen om möjligt. Genom åren har Saab och Nevs investerat många miljarder i infrastrukturen i lokalerna och fabriken.

– Vi är glada att återigen få nytt liv i fabriken. Den har stått tom alldeles för länge och nu får vi rejäl draghjälp med att låta ny verksamhet etablera sig på Stallbacka. För de anställdas del kan jag förstå att det kan uppstå en oro för ”vad händer med oss”, men det här möjliggör att flertalet anställda kommer att kunna arbeta vidare i den nya verksamheten. Men hur verksamheten ska drivas är en del av våra fortsatta förhandlingar, säger Nina Selander, vd på Nevs.

Idag står det mesta tomt, men omkring 50 000 kvadratmeter hyrs ut.  Stenhaga Invest uppger att bolaget kommer att arbeta tillsammans med Trollhättans kommun för att attrahera fler företag till området

Flygbolaget Västflyg som ägs av Stenhaga invest har sin bas på Trollhättans flygplats som ligger granne med Saabfabriken. Stenhaga är något av ett doldisbolag, men i koncernen finns 70 bolag med verksamhet i 11 länder. De har bland annat köpt Tierp Arena, Bjertorp Slott och äger bilhandlaren Bilkompaniet i Tråvad. Stenhaga Invest är helägt av Svante Andersson, som är något av en doldismiljardär.

– Det är många pusselbitar som ska på plats i denna typ av affär men Stenhaga har ett fantastiskt team i organisationen och det känns fint, säger Svante Andersson.
SENASTE NYTT: Nye ägaren öppnar för biltillverkning i gamla Saab-fabriken

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester