Nye ägaren avslöjar: ”Saab-fabriken kan tillverka bilar igen”

Plötsligt ser framtiden mer spännande ut för Saabs fabrik i Trollhättan än på många år. Den nya ägaren Svante Andersson är en extrem bilentusiast som äger 560 bilar – och ser stora möjligheter med fabriken som kan få 1000-tals anställda igen. 
– Det är spännande saker på gång, det kan bli bilproduktion igen, säger Svante Andersson till Carup. 

Under torsdagen blev det officiellt att Nevs sålt majoriteten av Saabs fabrik till en ny ägare. Stenhaga Invest och entreprenören Svante Andersson tar över 80 procent av ägandet om affären går i lås, ett letter of intent har signerats. Totalt handlar det om 320 000 kvadratmeter fabrik och kontor och 800 000 kvadratmeter mark. Maskiner och inventarier ingår i köpet. Både Saab och Nevs har tidigare plöjt ner miljarder i fabriken. 

Nevs, som nyligen visat upp elbilsprototypen Nevs Emily GT, behåller 20 procent av fabriken för att ha möjligheten att börja bygga bilar i fabriken igen. Och nye huvudägaren av fabriken ser stora möjligheter för att bilproduktion kan bli verklighet i Trollhättan igen.
LÄS MER: Svensk miljardär köper Saab-fabriken

Plötsligt lever hoppet för biltillverkning igen. Nevs har visat prototypen Emily GT och nye ägaren av fabriken ser stora möjligheter till biltillverkning. Foto: Peter Wahlström / Plnt Marketing

Entreprenören bakom Stenhaga Invest är en doldismiljardär som byggt upp ett jätteimperium från två tomma händer. Allt började med att Svante Andersson som 14-åring började reparera och trimma mopeder åt andra. Snart blev det köp och försäljning av bilar och fastigheter. 

I dag äger han fastigheter och bolag för miljardbelopp. Bland egendomerna finns Bjertorp Slott, industri- och fintechbolag, fastigheter, sportbilsföretaget Bilkompaniet i Tråvad och en av Sveriges största och finaste bil- och fordonssamlingar. 
– Det är 560 fordon, det är oerhört hög kvalitet, det är extrema lågmilare som är specialiteten, berättar Svante Andersson. 

https://vimeo.com/469722645/0341ab3857
Nevs Emily GT är den senaste bilmodell som utvecklats vid fabriken i Trollhättan.

Ett större antal Saabar ingår också i samlingen – och nu äger Stenhaga Invest och Svante Andersson snart en hel Saab-fabrik. Under ett antal år har verksamheten varit mer eller mindre insomnad i fabriken. I största hemlighet har Nevs utvecklat den svenska bilen Nevs Emily GT, ett projekt som nu är till salu. Trots att fabriken legat i malpåse ser Svante Andersson stora utvecklingsmöjligheter och nu tänds ett hopp om bilproduktion i Trollhättan.

– Det finns delar av fabriken som är väldigt väldigt bra. Det är spännande saker på gång och det kan bli bilproduktion igen, det är mycket möjligt. Det är många diskussioner med olika parter igång. Men det är för tidigt att säga ännu exakt vad det blir, säger Svante Andersson till Carup. 

Kan det rent av bli under märket Saab?
– Det tror jag blir svårt. 
LÄS MER: Svensk miljardär köper Saab-fabriken

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester