Så vill Xpeng utmana Tesla i Sverige: ”Ser ljust ut”

Här är bilen som göra Xpeng stora i Sverige. Nya SUV:en Xpeng G6 har Sverigepremiär och är en rak konkurrent till Tesla Model Y. Xpeng satsar hårt för en försäljningssuccé.
– Ser vi bara på det segment så ser det väldigt ljust ut för oss, säger Marcus Rosenborg, Xpengs försäljningschef i Sverige, till Carup. 

Det har gått trögt för Xpeng att komma brett ut på den svenska marknaden. Deras tidigare bilar P7 och G9 som lanserades i Sverige under 2023 har en smalare kundkrets än det nya stjärnskottet G6. Hittills har knappt 400 Xpeng-bilar registrerats i Sverige, det är mindre än vad Tesla säljer på en vecka. Företaget hoppas att lanseringen av nya G6 ska få fler att upptäcka Xpeng i Sverige. 
– Det är upp till oss att leverera, för förutsättningarna har vi på plats, säger Marcus Rosenborg.

Xpeng G6 är en SUV som är en rak konkurrent till Tesla Model Y. G6 ska börja levereras ut till kunderna i Sverige från och med juli. Bilen kommer i tre olika varianter och Xpeng hoppas att deras nya avancerade mjukvara tillsammans med stora utrymmen och snabb laddning ska tilltala den breda massan. Laddningstiden från 10-80 procent förväntas bli 20 minuter med rätt förutsättningar, med en maximal laddeffekt på 215 kWh.
– Kommer man upp på den laddhastigheten så blir inte räckvidden lika viktig, säger Marcus Rosenborg. 

Marcus Rosenborg, Xpengs försäljningschef i Sverige.

Standard Range-modellen är det billigaste alternativet och kommer ha ett pris på cirka 540 000 kronor. De andra alternativen Long Range och AWD Performance har ännu inte fått ett svenskt pris presenterat. Basmodellen kommer ha en räckvidd på 435 kilometer, bakhjulsdriven med en motor på 258 hästkrafter.
– Det ska inte vara ett val mellan ett säkerhetspaket eller inte. Du ska få en säker, trygg, högteknologisk, fin bil i premiumsegmentet, säger Marcus Rosenborg om nya G6. 

2024 är ett viktigt år för Xpeng på den svenska marknaden som befinner sig i ett expansivt skede. För att etablera sig brett i landet kommer biltillverkaren att öppna 20 nya anläggningar runt om i Sverige. Några av städerna som kommer få en ny Xpeng anläggning är Örebro, Trollhättan, Borlänge och Borås.
– Idag om du bor i Karlstad åker du kanske inte till Stockholm för din service. Du vill kunna prata med någon du litar på, säger Marcus Rosenborg.  

Fakta Xpeng G6 Standard Range för 540 000 kr

Tjänstevikt (kg)2025
Systemeffekt (hk)258
Vridmoment (Nm)440
Topphastighet (km/h)200
Acceleration (0-100 km/h)6,9 sekunder
Räckvidd (km)435
Förbrukning kWh (netto)17,5
Laddningstid (10-80%)20 min

LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester