Första testerna: Så bra är Tesla-rivalen Xpeng G6

Journalister från hela Europa har fått testköra nya Xpeng G6. Bilen lanseras som en konkurrent till världens mest sålda bil Tesla Model Y. Om inte nya strafftullar chockhöjer priset kan den bli en seriös konkurrent till Tesla.
– En bra bil, kort sagt. Jag fruktar bara att Xpengs marknadsföringsfolk kommer att ha ett jäkla jobb på sina händer för att få folk att lägga märke till en bil som inte verkar ha många utmärkande egenskaper, skriver Autocar.

Xpeng har haft det svårt att lyckas etablera sig i Europa och Sverige. Men biltillverkaren hoppas att G6 ska bli det nya stjärnskottet som ska göra det deras tidigare modeller P7 och G9 inte lyckats med. När vi på Carup var med på Sverigepremiären av G6 sa Xpengs försäljningschef i Sverige Marcus Rosenborg såhär om lanseringen.
– Det är upp till oss att leverera, för förutsättningarna har vi på plats, säger Marcus Rosenborg.

Xpeng G6 är en SUV och en rak konkurrent till världens mest sålda bil Tesla Model Y. I Sverige kommer den att säljas i tre olika varianter där bilen börjar levereras ut till kunder under juli. För ett pris på 619 000 kronor får du Performance-versionen av G6 som har ett batteri på 87,5 kWh och en WLTP-räckvidd på 55 mil. Priset sattes dock innan EU-kommissionen tog beslut om att införa strafftullar på 20-37 procent som läggs ovanpå dagens 10-procentiga tull från 4 juli.

Performance har fyrhjulsdrift och två motorer som totalt ger den 470 hästkrafter och 0-100 km/h gör den på 4,1 sekunder. Laddningstiden för bilen förväntas bli runt 20 minuter från 10-80 procent med en maximal laddeffekt på 215 kWh. Nu när olika motorjournalister fått testköra bilen lyfter de fram flera positiva saker med modellen. 

Recensioner av Xpeng G6 från Youtoube

Recension Autocar

Autocar är en av Europas största motortidningar och ger nya Xpeng G6 4 av 5 stjärnor. De hyllar främst bilens räckvidd och snabba laddning. Något negativt med den som de lyfter fram är dess tråkiga utseende både invändigt och utvändigt. De jämför bilen med en Tesla Model Y som blivit redesignad av AI.
– En bra bil, kort sagt. Jag fruktar bara att Xpengs marknadsföringsfolk kommer att ha ett jäkla jobb på sina händer för att få folk att lägga märke till en bil som inte verkar ha många utmärkande egenskaper. Produkten är objektivt imponerande – jag är helt enkelt inte säker på hur du förvandlar allt detta till en catchy marknadsföringsslogan, skriver Autocar.

Recension Carmagazine

Carmagazine är en annan motortidning som varit och testat Xpengs nya modell. Tidningen ger bilen 4 av 5 stjärnor och hyllar bilens räckvidd och pris. Negativa saker de lyfter fram med modellen är den är lite tråkig att öra.
– Den är förvisso förfinad att köra, men inte så engagerande som vi hoppas, med dess raka hastighet som mer är en biprodukt av tekniken än det faktiska målet. Ändå tickar G6 nästan varenda ruta du vill ha i den här sektorn och gör det till ett pris runt 10 till 15 % under klassledaren – det är Xpeng-sättet, skriver Carmagazine. 

Recension Allt om Elbil

Allt om Elbil är en svensk elbilstidning som provkört G6. Tidningen ger inget betyg på modellen, men ger den till stor del positiv feedback. Något som Allt om Elbil väljer att lägga ett fokus på är att jämföra den med Tesla Model Y som G6 ska försöka utmana.
– Xpeng G6 känns som en fullträff och en viktig produkt i precis perfekt storlek för Europa. I samma segment finns idag världens mest sålda bil 2023 (Tesla Model Y) och andra starka utmanare som Volkswagen ID.4. Vinner gör den på komfort, extremt snabb laddning och sannolikt också god energieffektivitet. Ett hinder att övervinna är att Xpeng är ett nytt, ungt varumärke från Kina, skriver Allt om Elbil. 

Recension What Car?

What Car? har också testat G6 och ger den ett betyg på 4 av 5 stjärnor. Precis som de föregående recensenterna är de positiva till bilens räckvidd och snabba laddning.
– Xpeng G6 har några mycket positiva egenskaper. Den är bra att köra, rymlig och mycket välutrustad, plus att den har konkurrenskraftig räckvidd och snabba laddningshastigheter. Vi måste bara vänta och se om prissättningen i Storbritannien är lika angelägen som Xpeng lovar, för om det är det, kan denna elektriska SUV vara värd att titta på, skriver What Car? 

Recension Auto Express

Auto Express är även de imponerade av G6 efter att ha testat bilen. De ger den ett betyg på 4 av 5 stjärnor och hyllar bilen som den mest kapabla modellen Xpeng lanserat.
– Den nya plattformen förser G6 med några av de snabbaste laddningarna i branschen, oavsett pris, och hjälper den att leverera anständiga nivåer av effektivitet, skriver Auto Express.
LÄS MER: