Så sparar du 27 000 kronor i skatt på att köpa ny bil snabbt

Spara 27 000 kronor i skattade pengar på en ny bil.
Den som hinner byta tjänstebil före 1 juli gör rena skatteklippet. 
Men skynda om du vill fynda – det är högtryck i bilhallarna. 
Ska du däremot köpa lyxbil lönar det sig att vänta.

I tisdags klubbade riksdagen nya höjda förmånsvärden för tjänstebilar och förmånsbilar. För nya bilar som tas i trafik efter 1 juli innebär det en rejäl skattehöjning. För en billigare tjänstebil som kostar runt 350 000 kronor, till exempel en enklare Volvo V60, blir skattehöjningen 9000 kronor om året för föraren. 

Men det finns en chans att slippa höjd skatt de närmaste tre åren. För den som hinner byta tjänstebil innan 1 juli väntar ytterligare tre år med de gamla förmånsvärdena. Det innebär en besparing på 9000 konor om året, totalt 27000 kronor under tre år. Pengar som räcker till något roligare än skatt. 

Ett annat sätt att komma runt skattehöjningen efter 1 juli är att köpa en begagnad bil, även då gäller de gamla förmånsreglerna. Den som däremot köper en dyrare lyxbil kan se fram emot sänkt skatt. Den som beställer en Audi RS6 för 1,4 miljoner kronor efter 1 juli får en tusenlapp mindre i skatt varje månad.  Alla bilar som har högre förmånsvärde än 650 000 kr får sänkt skatt efter 1 juli, så då lönar det sig att vänta. 

Köp din skatt online

Senaste nytt