Så ska Volvo avslöja rattsurfare – i andra bilar

Volvo söker patent för flera nya säkerhetsfunktioner. Bland annat ska Volvos nya kamerasystem kunna avslöja om andra förare använder mobilen medan de kör. Bilarna ska också kunna läsa av cyklisters beslutsfattande i förväg.

Volvo vill öka trafiksäkerheten och söker just nu patent för flera nya säkerhetsfunktioner, avslöjar Vi Bilägare. Bland annat har man tagit fram ett system som är tänkt att upptäcka cyklister och läsa av deras beteende, och på så sätt gissa vilket håll de svänger åt.

Om cyklisten på något sätt behöver korsa bilistens bana eller riskerar att krocka kan bilen bromsa automatiskt. Till sin hjälp kommer man att använda en mängd data baserad på hur cyklister rör sig i trafiken, deras kroppshållning och signalering.
– Det kan ge värdefulla insikter i vilken riktning cyklisten vill ta, står det i Volvos patentansökan.

Redan idag finns ett system som läser av ögonen i Volvos bilar, men nu ska systemet kunna filma även andra förare.

Den andra säkerhetsfunktionen är ett nytt system som ska avslöja rattsurfare – i andra bilar. En funktion som läser av förarens ögon finns redan i Volvos nya bilar men det nya systemet kommer att fokusera på förare i andra bilar. Idén är att filma föraren bakom och på så sätt avgöra om personen är distraherad och använder telefonen. Om föraren använder telefonen varnas kringliggande bilar och uppmanas till att vara försiktiga och att öka avståndet.

Utvecklingsingenjören Oswaldo Perez Barrera förtydligar däremot att det inte är någon film som lagras, utan systemet fungerar på samma sätt som backkameror.
– Jag skulle inte säga att vi filmar, det är ingen inspelning som vi lagrar. Vi gör det i realtid. Det är något som görs redan i dag med bilens backkamera när du lägger i backen. Det är också ett säkerhetssystem. Vi kan heller inte avgöra förarens identitet, säger han till Vi Bilägare.

Volvo söker även patent för ett sensorsystem i stolarna som ska kunna ta reda på ifall föraren eller någon av passagerarna har feber eller får en hjärtattack. Då varnas förare, bilen saktar ner och i en del fall larmas ambulans, rapporterar Vi Bilägare.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester