Fulbesiktningar av bilar säljs för 5000 kronor på nätet. Olivia köpte en nybesiktigad Skoda som var totalt uppäten av rost. Hon erbjöds 5000 kronor som plåster på såren av besiktningsföretaget – mot tysthetslöfte.
– Det har varit några domar, vi jobbar hårt med detta i branschen, säger Tord Fornander, ordförande för besiktningsbranschen.
I skånska Eslöv bor Olivia Rask. Hon köpte en Skoda Fabia från 2003 av en bilhandlare i Höör. Med bilen följde ett tre månader gammalt och godkänt besiktningsprotokoll från Carspect i Malmö.
– Jag körde mitt barn i bilen många gånger, det är hemskt att tänka, säger hon till Skånska Dagbladet.
När det blev dags för Olivia Rask att själv besiktiga bilen vände hon sig till Bilprovningen i Eslöv. Där blev det omedelbart körförbud på Skodan på stående fot. Bilen hade så allvarliga fel att den var farlig att köra. Bland annat var både fram och bakaxel nästan helt uppätna av rost och kunde havererat när som helst. Dessutom hade bromsarna en läcka.
Efter körförbudet har bilen blivit stående utanför Bilprovningens station. Olivia Rask bestämde sig då för att kontakta Carspect som godkänt en totalt sönderrostad bil bara sju månader tidigare. De erbjöd sig att stå för en del av reparationerna eller kompensera Olivia Rask med 5000 kronor.
– Men då fick jag skriva under ett avtal på att inte driva saken vidare. Då sade jag nej. Jag ville inte bli tystad utan driva vidare detta mot bilhandlaren, berättar Olivia Rask. Samtidigt gjorde Carspect en polisanmälan mot besiktningsmannen.
– Det var jätteolyckligt. Vi ville hjälpa henne och erbjöd oss att laga bilen eller ge henne ersättning. Den här besiktningen blev inte vad den borde. Det fanns brister på bilen som borde varit med på vårt besiktningsprotokoll, säger Marcus Johansson, regionchef för Carspect i södra Sverige.
På polisens nationella enhet mot korruptionsbrott bekräftar man att det kommit in anmälningar mot besiktningsfirmor. Enligt mediauppgifter och en förundersökning har det gått att köpa fulbesiktningar på nätet mot att man swishar 5000 kronor, sedan blir bilen godkänd. Från branschen ser man mycket allvarligt på detta.
– Vi samarbetar med polisen och Transportstyrelsen för att komma tillrätta med det här. Det är väldigt viktigt för trovärdigheten, så fort vi misstänker att det kan vara ett brott så polisanmäler vi, säger Tord Fornander.
Nyligen sålde regeringen statsägda Bilprovningen till det tyska storföretaget TÜV Rheinland. I en ledare i Skånska Dagbladet kritiserades försäljningen med hänvisning till problematiken kring korruption inom besiktningsbranschen. De är inte ensamma i sin kritik.
– Jag tror inte att det kommer bli ett problem, alla företag som arbetar inom branschen följer lagarna, säger Tord Fornander.
Bland annat har besiktningsstationerna börjat fotografera bilar för att säkerställa att de varit på plats. Dessutom har branschen fler knep för att avslöja fuskarna.
– Vi vill inte avslöja dem för att det är ett försprång vi har mot dem, säger Tord Fornander.
All besiktningspersonal måste genomgå en utbildning och skriftligt lova att det tänker sköta sitt arbete samvetsgrant.
– Alla som arbetar med detta lovar skriftligt på heder och samvete att utföra sitt arbete och att man förstår vad det betyder med myndighetsutövning, säger Tord Fornander.
Transportstyrelsen är också delaktiga i kampen mot korruption inom besiktningsbranschen.
– Vi utövar tillsyn över fordonsbesiktningsmarknaden och oegentligheter är prioriterat i tillsynen. Vi har också ett regelbundet samarbete med branschen och berörda myndigheter avseende att motverka oegentligheter, säger Transportstyrelsen i ett uttalande.
LÄS MER:
Andreas Jemn är journalist och författare.