Så många struntar i blinkerslag: ”Nonchalans”

Det här är förseelsen som flest svenskar retar sig på. Samtidigt visar en undersökning att var tredje bilist struntar i att blinka. Brottet ger 500 kronor i böter.
– Det är en blandning av nonchalans och kunskapsbrist, säger trafiksäkerhetsexperten Jeanette Jedbäck Hindenburg. 

Det verkar inte vara alla bilister som vet att det är ett lagbrott att strunta i blinkersen i flera olika situationer i trafiken. Det här finns reglerat i Trafikförordningen, 3 kapitlet, paragraf 65 och 66 (se nedan). Om du bryter mot den och polisen ser dig väntar böter på 500 kronor. Men väldigt få straffas.

– Det är precis sådant här som vi talat om i flera år. Det råder kunskapsbrist. Man kan se det i körskolorna där eleverna studerar in gamla prov, då är det inte konstigt att man inte förstår varför man ska göra på ett visst sätt i trafiken, säger Jeanette Jedbäck Hindenburg, rektor på Stockholms trafiklärarutbildning.

Filmen visar på ett pedagogiskt sätt när du ska använda körriktningsvisare, populärt kallat blinkers.

Missa blinkers retar många

Enligt försäkringsbolagets IF:s trafikundersökning visade det sig att “strunta i blinkers” var det som retade överlägset flest bilister i trafiken. Därefter skilde män och kvinnor sig åt. Medan männen irriterade sig på förare som körde för långsamt, hängde kvinnorna upp sig på de som körde för fort.
– Många vet inte när och hur de ska blinka och då blir de rädda för att göra fel och struntar i det, säger Jeanette Jedbäck Hindenburg.

En stor undersökning från M Sverige avslöjar att många inte använder blinkersen. Den har omfattat 13000 trafikanter över hela landet. Enligt undersökningen struntade hela 41 procent av personbilarna i att blinka när de körde ut från en rondell. Medan 23 procent lät bli att blinka vid en korsning. Taxibilar var ännu sämre på att blinka, och sämst på att ge tecken var cyklister.

Enligt trafiksäkerhetsexperten Jeanette Jedbäck Hindenburg faller bristande blinkersanvändning tillbaka på en okunskap som beror på att många tar körkort utan att tillgodose sig kunskap.
– Många ungdomar tror att de vet bäst, men det är viktigt att man genomför en körkortsutbildning och får lära sig varför man ska göra vissa saker i trafiken, som i det här fallet använda blinkers. Men om de bara studerar in gamla prov får de inte lära sig varför man ska använda blinkers, säger hon. 

Bötfälls sällan av polisen

Trots detta så är bristande blinkersanvändning inte något av de främsta anledningarna till att polisen ger böter.
– Nej, det är mindre vanligt, hastighetsöverträdelser är den överlägset största andelen, säger Erling Andersson, nationell samordnare för trafikpolisen.

Då måste du använda blinkers – enligt Trafikförordningen kapitel 3 paragraf 65-66

Du som förare måste tydligt visa din avsikt genom att använda körriktningsvisare. Tecknet ska ges i god tid och så fort manövern är avslutad ska man upphöra ge tecken.  Man är också skyldig att se till så manövern kan utföras utan fara för andraReglerna i trafikförordningen innebär i praktiken att du ska blinka i de här situationerna:

1. När du startar och ska köra ut från en vägkant.
2. När du ska vända på vägen.
3. När du ska svänga i en vägkorsning
4. När du ska byta körfält eller flytta fordonet i sidled av annat skäl.
Gäller även vid omkörning på motorväg.
5. När du kör ut ur en rondell.
Källa: Trafikförordningen

Så många struntar i blinkers / körriktningsvisare

Sammanlagt ingick 12 982 trafikanter i M Sveriges undersökning som omfattar förare av: personbil, taxi, buss, lastbil, mc och cykel.

Andel som inte använde blinkers (i procent), uppdelat per fordonsslag.
PersonbilTaxiBussLastbilMCCykel
Rondell414530373997
Korsning23262113545
Källa: M Sverige