Så kan VW:s elbilar användas som powerbank för hemmet

Nu är det möjligt att använda Volkswagens ID-bilar för att driva ditt hem. Bilen kan användas som en powerbank för att minska elkostnaden och avlasta elnätet. Tekniken testas redan för fullt i Hudiksvall. 

Volkswagens ID-bilar får nu tekniken ”Vehicle to Home”. Den dubbelriktade laddningen är möjlig i nya ID-bilar och vissa redan levererade bilar kan uppdateras för att få tekniken. Det innebär att batteriet i elbilen kan driva din bostad via en speciell laddbox för att täcka förbrukningen av el. Tekniken testas hos bostadsrättsföreningen Stenberg i Hudiksvall.

– Vi formar aktivt energiomställningen med produkter och tjänster som fokuserar på elbilen. Med funktionen dubbelriktad laddning som nu finns tillgänglig har vi skräddarsytt ett nytt tjänsteutbud efter våra kunders behov. De minskar inte bara energikostnader, utan kan också bidra till en hållbar användning av energi, säger Imelda Labbé, medlem i ledningsgruppen för märket Volkswagen med ansvar för försäljning, marknadsföring och eftermarknad.

ID.-modeller som är utrustade med högvoltsbatteriet med en lagringskapacitet på 77 kWh (netto) kommer att kunna använda funktionen dubbelriktad laddning för att lagra el hemma. Volkswagen kan även aktivera funktionen för redan levererade bilar så snart bilarna har uppdaterats med mjukvaruversionen ID. Software 3.5.  

Bilen kan lagra solenergi från soliga dagar som sedan används när det är mulet eller på natten. Med smarta eltariffer och algoritmer är det redan idag dessutom möjligt att ladda bilen exakt när det finns mycket förnybar prisvärd energi tillgänglig. Sedan kan strömmen laddas ur när elen är dyrare.

Vindkraftverk behöver då inte stängas av för att det inte finns några förbrukare. Energi som inte behövs i elbilarna kan matas in i kundens hemmanätverk (Vehicle to Home). I framtiden kan elbilarna även leverera energi för att stabilisera elnätet. Vid en genomsnittlig daglig förbrukning för ett hus på cirka 30 kWh kan bilen försörja huset med el under ungefär två hela dagar.