Så blir Volvos supersatsning: ”Tesla för transportbilar”

Nu börjar detaljerna klarna i Volvos satsning på elektriska skåpbilar. Tillsammans med Renault lanserar Volvo Group Flexis som ska bli bli ”Tesla för transportbilar”, enligt Renaults vd. 

Marknaden för elektriska transportbilar växer så det knakar i Europa. Fram till 2030 beräknas försäljningen öka med 40 procent – per år. Nu vill Volvo och Renault tillsamman kapa åt sig en stor del av kakan. I nya gemensamma företaget Flexis lovar de att “fullständigt omvandla” transportbilar.

För första gången visar de upp bilder på de kommande gemensamma bilarna. Skåpbilarna har en futuristisk design och är mer strömlinjeformade än dagens transportbilar. Renaults vd Luca de Meo går så långt som att kalla det “Tesla för kommersiella fordon”. De nya bilarna kommer att byggas i Renaults Sandouville-fabrik i Frankrike.

De bygger på en ny skateboardplattform och överbyggnaden kan lätt varieras efter behov. De ska ge effektivare leveranser, lovar det nya företaget.
– Vi försökte få ut varje sekund ur interaktionen mellan föraren och skåpbilen, eftersom varje halvminut du sparar i en leverans är värt en extra procent i lönsamhet för logistikoperatören, säger Luca de Meo, enligt Autocar

Volvo Group, ej att förväxla med Volvo Cars, och Renault äger 45 procent vardera i Flexis. De resterande tio procenten ägs av logistikföretagen CMA CGM Group.  De kommer till att börja med att investera 3,5 miljarder kronor i det nya bilaget de kommande tre åren. 
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester