Rekord: Modekung säljer Sveriges dyraste bil

Nu säljer svenske modemiljardären en av världens dyraste Ferrari-bilar. Den oerhört vackra bilen har levt ett liv dolt från världens Ferrari-kännare. 
– Det är Ferraris heliga graal. Det är verkligen en av de vackraste bilarna i historien – inte bara från Ferrari utan även i bilhistorien. Restaureringen är helt otrolig, säger Matthieu Lamoure, chef för Artcurial Motorcars till The Telegraph.

En av världens vackraste bilar är snart till salu. En Ferrari 250 GT Berlinetta SWB från 1961 som ägs av den svenske miljardären Staffan Wittmark. Han byggde upp en förmögenhet genom exklusiva klädmärket Gant, och en del av tillgångarna är investerade i några av Ferraris mest iögonfallande modeller. 

Hans Ferrari 250 GT Berlinetta SWB har levt en tillvaro i det fördolda och bilen har varit okänd även för många konnässörer av Ferraris mest klassiska bilar. Nyligen visades den upp på Artcurials Retromobile Show i Paris och i maj säljs den på auktion i Monaco. 
– För många samlare och entusiaster kommer det att vara första gången de har sett denna 250 GT SWB, och vissa visste inte ens att den fanns, säger Matthieu Lamoure, chef för Artcurial Motorcars till The Telegraph

Förutom att bilen anses vara en av Ferraris vackraste modeller genom tiderna är den extremt välbevarad. Den har också matchning numbers, vilket betyder att motorn och växellådan är original från när bilen lämnade fabriken i Maranello 1961. Bilen kommer med Ferraris röda bok som bevisar äktheten och att bilen är certifierad av Ferrari som inspekterad den med extrem noggrannhet. En detalj vissa köpare kommer värdesätta är att bilen kommer med tre uppsättningar originalnycklar. 

Den sköna sportbilen är lackerad i en kulör som heter Blue Tigullio som matchas med läder i Pelle Rossa. Någon stereo behövs inte i bilen, V12-motorn på tre liter och 280 hästkrafter sjunger skönare än de många operatenorer ända upp till 7000 varv per minut. 

Bilen beräknas bli en av de dyraste som sålts från Sverige, någonsin. Auktionsbyrån Artcurial förutspår att den gå till USA. Det beräknade priset när bilen auktioneras ut på Hotel Fairmont i Monaco den 9 maj är 90 miljoner kronor. Vid samma auktion säljer den svenske samlaren ett flertal andra bilar.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester