Regeringens plötsliga omvändning. Det ville stoppa lättnad för miljardböter till biltillverkare – något som hade gynnat Volvo Cars. Men nu kan Carup avslöja att Sverige lägger ner sina röster i omröstningen idag i ödesfrågan för europeisk bilindustri.
I helgen kunde Carup avslöja att svenska regeringen ville stoppa CO2-lättnaden för Europas biltillverkare. De planerade att rösta nej i mötet som hålls i EU:s regeringskommitté Coreper idag onsdag. Istället ville Sveriges regering att Europas biltillverkare ska betala miljardböter till EU.
EU är på väg att luckra upp de hårda utsläppsreglerna för nya bilar. Reglerna har börjat gälla redan i år och skulle ge miljardböter till biltillverkare som inte klarar de skärpta CO2-gränserna. Men Europas hårt pressade bilindustri vädjade om hjälp för att slippa betala 10-tals miljarder i utsläppsböter till EU. EU-kommissionen lyssnade och en ändring ligger nu för beslut för att ge biltillverkarna tre år på sig för att uppfylla reglerna.

Regeringen hade först planerat att rösta nej till lättnaden i EU:s regeringskommitté. Frågan tas upp i Coreper, som är en EU-kommitté där alla EU-regeringar har en representant idag. Där förbereds frågan för att sedan klubbas igenom i EU-rådet den 27 maj. Men nu svänger regeringen. Istället för att rösta nej lägger de svenska representanterna i Coreper ner Sveriges röster idag.
Bakgrunden till att regeringen tänkt rösta nej är enligt vad Carup erfar intensivt lobbyarbete från Volvo Cars. Volvo säljer stor andel laddhybrider och elbilar och skulle ha blivit vinnare på de nya klimatböterna och tjänat miljarder. När reglerna luckras upp förlorar Volvo mångmiljardbelopp på att de inte kan sälja lika många utsläppskrediter som de trodde till andra biltillverkare.
Men under galgen insåg regeringen att de skulle fått starka reaktioner på att försöka stoppa förslaget som bland annat kan rädda den hårt pressade tyska bilindustrin. Att rösta nej hade ändå inte lett någonvart. De flesta andra EU-länder stödjer förslaget om lättnad för bilindustrin. För den krisdrabbade bilindustrin i flera andra EU-länder är lättnaden en ödesfråga.
LÄS MER:

Maths Nilsson är motor- och ekonomijournalist och grundare av Carup, har mångårig erfarenhet från stora mediehus och tidningar. Mer information och kontaktuppgifter