Porsche startar utredning: Kan ha avgasfuskat med 911-modellen

Porsche dras nu på allvar in i dieselgate-skandalen – men nu handlar det om bensinmotorer i 911 och Panamera.
Tidningen Bild avslöjar att Porsche själva inlett en utredning om misstänkt avgasfusk med hårdvara och program. 
Porsche har informerat åklagarmyndigheten i Stuttgart och Tyska biltillsynsmyndigheten. 

Just när Volkswagen Group var på väg att lägga dieselgate-skandalen bakom sig blossar den upp igen. Men den här gången gäller det bensinmotorer hos koncernens sportbilsmärke Porsche. Tidigare har dieselmotorer som suttit i Porsche Cayenne figurerat i utredningar runt dieselgate och gett böter på 5,7 miljarder kr för Porsche.

Porsche har själva inlett en utredning om nytt misstänkt avgasfusk, avslöjar Bild am Sonntag. Det ska handla om misstänkt manipulation av hårdvara och programändringar. Porsche har informerat såväl åklagarmyndigheten i Stuttgart som den tyska biltillsynsmyndigheten KBA och amerikanska myndigheter om utredningen.

– Porsche granskar regelbundet och kontinuerligt tekniska och reglerande aspekter av sina fordon. Som en del av sådana interna undersökningar har Porsche identifierat frågor och har, precis som tidigare, proaktivt informerat myndigheter, säger en talesman till Bild am Sonntag.

Det misstänkta fusket gäller Porsche 911 och Porsche Panamera som är tillverkade mellan 2008 och 2013. Förutom att undersöka bilarna ska Porsche gå igenom 100 000-tals internmejl hos sin personal. 

Om det finns fog för misstankarna och hur stor omfattningen kan vara är för tidigt att säga. Men Volkswagen-koncernen som nu satsar hårt på elbilar har tagit kostnader på mer än 30 miljarder dollar enbart i USA. Porsches modeller är tillverkade i långt mindre volymer än Volkswagens bilar. 

Senaste nytt