Poliser i husbil i vild biljakt efter rattfyllerist: ”Den har blåljus och sirener”

Poliserna i den nya husbilen fick syn på en känd rattfyllerist utanför ICA. 
Trots att de satt i en långsam husbil lyckades de stoppa mannen efter en dramatisk biljakt. 
– Det är kanske inte det snabbaste polisfordonet vi har men helt klart var den effektiv, säger Lars Hedelin, presstalesperson för polisen i region Bergslagen, till Värmlands Folkblad.  

Polisen hade parkerat sin nya husbil sig utanför ICA i Filipstad i Värmland för att göra reklam för polisutbildning och för att rekrytera nya poliser. Men rekryteringskampanjen tog en dramatisk vändning när de fick syn på en känd rattfyllerist i en Volvo. 

Trots att husbilen har begränsade fartresurser startade en biljakt efter den misstänkte rattfylleristen. Bakom ratten satt Gustav Persson, tillförordnad gruppchef för polisen i Filipstad. 

– Den här personen var ju kontrollerad tidigare på morgonen för rattfylleri. Jag hade hört talas om att bilen fanns där och höll då lite utkik efter att ha haft den här rekryteringskampanjen, han till VF

Den misstänkte rattfylleristen försökte köra ifrån husbilen genom att gasa på och svänga in på allt mindre grusvägar. Men polisen gasade envist på med husbilen och till slut kom de ikapp rattfyllot och fick honom att stanna den vådliga färden. Mannen som är i 60-årsåldern fick blåsa i polisens alkomätare och visade sig vara rejält berusad. Han är nu misstänkt för både grovt rattfylleri och grov olovlig körning. 

Trots att husbilen inte är någon vanlig polisbil är den godkänd för utryckning och biljakt. 

– Det är ju en fullvärdig polisbil med radio, blåljus och sirener så det var innovativt. Det är kanske inte det snabbaste polisfordonet vi har men helt klart var den effektiv, säger Lars Hedelin, presstalesperson för polisen i region Bergslagen till VF. 

Enligt gruppchef Gustav Persson skulle de ha kunnat stoppa mannen även om det blivit en längre biljakt, eftersom fler polisbilar hunnit komma till platsen. Enligt Gustav Persson är det första gången den svenska polisen använt en husbil i en biljakt för att stoppa ett rattyllo. 
– Det är vår skyldighet att ingripa när vi ser någonting.

Köp din polis online

Senaste nytt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *