Polisen tvingas rea ut sina elbilar – fiasko för BMW i3 som polisbil

Annons

Nu rear polisen ut sin flotta med elbilar. 
LAPD säljer sina BMW i3-bilar för halva priset efter att de mestadels stått övergivna i polisgaraget. 
Många av bilarna har bara gått drygt 1000 mil – elbilar har knappast blivit någon succé för polisen.

Poliser i flera länder har rapporterat om att försöken med att använda elbilar som polisbilar varit mindre lyckade. Brittiska polisen slog för någotr år sedan larm om att de inte kunde använda sina BMW i3 och Nissan Leaf. under biljakter. Svenska polisen har haft 10 Nissan Leaf på test men valde att köpa in Volvo XC60 i stället. 

Annons

Senast i raden att överge elbilar är polisen i Los Angeles, LAPD. Nyligen lade de ut en hel flotta av knappt begagnade BMW i3-bilar till försäljning via Autotrader. Bilarna hade knappt körts, men såldes för mellan 130 000 – 150 000 kr, långt under halva nypriset. För köparna var det rena fyndet och 28 bilar sålde slut på bara fyra dagar. Men en ny sändning med BMW i3:or är på väg från polisen. 

Det var för fyra år sedan BMW vann en upphandling om att förse LAPD med elbilar och de har levererats i flera år sedan dess. Vissa av bilarna som säljs har knappt gått 1500 mil. Bilarna köptes in efter att Los Angeles borgmästare Eric Garcetti lovat att staden skulle bli grönare. 

Annons

Trots goda intentioner blev projektet en flopp. Los Angeles är en stor stad med bilköer och långa avstånd och de första bilarna hade ett batteri på endast 22 kWh och en räckvidd på 130 km. LAPD hade dessutom beställt versionen utan BMW:s räckviddsförlängare RX. De blev snabbt impopulära bland konstaplarna som fick räckviddsångest. TV-kanalen CBS avslöjade för något år sedan att bilarna stod övergivna i ett garage och användes för jobbpendling av vissa poliser.

Borgmästare Eric Garcetti med BMW i3.
Annons

Köp din polisbil online

Senaste nytt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *