Polestars försäljning föll 39% – toppchefer sparkas

Polestars försäljning rasade med 39 procent under senaste kvartalet och bolagets börskurs har kollapsat. Nu får två toppchefer sparken från elbilstillverkaren. Dessutom flyttas tidigare VW-toppen Winfried Vahland från Volvo Cars till Polestar i ett försök att vända bolaget. 

Polestar har vid flera tillfällen under 2023 skrivit ner sin försäljningsprognos från 80 000 ner till 60 000-70 000 och sedan till 60 000 bilar. Det slutade med 54 600 bilar. Under det sista kvartalet 2023 levererades 12 800 bilar jämfört med 21 000 under samma period förra året, ett ras med 39 procent. För helåret blev det en ökning på 6 procent. De dåliga nyheterna fick Polestars aktie att falla åtta procent till nya bottenrekordet 1,84 dollar på Nasdaq-börsen. 

Nu låter Polestar kvasten gå efter de katastrofala siffrorna. I ett pressmeddelande efter börsens stängning meddelar biltillverkaren att både finanschefen Johan Malmqvist och försäljningschefen Mike Whittington får lämna bolaget.
– Jag vill tacka Johan och Mike för deras många år av kombinerade service och engagemang för Polestar – vi önskar dem alla lycka till i framtiden, säger Polestars vd Thomas Ingenlath.

Kristian Elvefors har varit vd för Volvo Cars i Sverige och Storbritannien. Nu blir han försäljningschef för krisande Polestar.

De ersätts av två garvade tungviktare från Volvo Cars. Per Ansgar som varit CFO för Geely Sweden Holding och Volvo Cars China kliver in som nya CFO / finanschef för Polestar. Kristian Elvefors som varit vd för Volvo Cars i Sverige och Storbritannien tar över som försäljningschef på Polestar. 
– Deras kombinerade erfarenhet och kompetens kommer att spela en nyckelroll för att leverera vår affärsplan: säkra lönsam tillväxt genom vårt växande modellsortiment och nå kassaflödesbreakeven 2025, säger Thomas Ingenlath.

Dessutom gör Volvo Cars och Polestar en rockad i styrelserna. Volvo Cars styrelseledamot med de största meriterna från bilbranschen lämnar Volvo Cars för att gå över till Polestar. Veteranen Winfried Vahland, 66, har har tidigare varit vd för Volkswagen Group China, styrelseordförande för Skoda Auto och styrelseledamot för Volvo Cars sedan 2019. Han går nu in i Polestars styrelse. Uppdraget är tydligt: Vända det sjunkande skeppet.

– Jag är glad att välkomna Winfried till styrelsen. Företaget kommer att dra nytta av hans betydande erfarenhet från fordonsindustrin och meritlista för att leverera lönsam tillväxt genom en kombination av framgångsrik affärs- och produktportföljutveckling, säger Polestars styrelseordförande Håkan Samuelsson. 
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester