Pink Floyds trummis köpte Ferrarin för småpengar

Pink Floyds trummis Nick Mason har en minst sagt otrolig samling av lyxbilar. I hans garage hittar vi storheter som McLaren F1 GTR, en Bugatti Type 35 och världens dyraste Ferrari värd 700 miljoner – som han köpte för småpengar.
– Det är den viktigaste bilen här. Den har tävlat varje år av sitt liv och du kan fortfarande köra den till mataffären, säger Nick Mason. 

Nick Mason har varit med från starten i det brittiska rockbandet Pink Floyd. Där har han gjort sig känd bakom trummorna och är den medlem som medverkat i hela bandets historia. Förutom musiken har bilar och motorsport varit en stor del i stjärnans liv. Mason har tävlat i Le Mans och har han även en galen samling av lyxbilar.
– Mekaniska saker är bara, briljanta, säger Nick Mason till Top Gear. 

Den 80-årige trummisen har samlat på sig flera olika bilar genom åren. I Masons garage står ett 40-tal olika bilar med några av världens lyxigaste märken. Men allt började inte i lyx. Första bilen han ägde var en riktigt veteran.
– Jag köpte en Austin Seven Chummy – den lärde mig mycket om mekanik. Eller snarare, hur gör man inte gör det, säger Nick Mason skämtsamt till Top Gear. 

Nick Mason när han tävlade i sin Bugatti Type 35 från 1981.

Sen dess har mycket hänt och Mason har med sin framgång endast kunna förbättra sin samling med åren.
– Första bilen jag kunde köpa med hjälp av pengar från musiken var en Lotus Elan. Det var en ny bil på den tiden, men jag köpte den begagnad. Dess nummerskylt var 21PF, vilket verkade väldigt passande, säger Nick Mason. 

I dag är samling fylld med riktiga pärlor. Där kronan på verket är en Ferrari 250 GTO. Han är en av 39 passionerade ägare till modellen som är den dyraste Ferrarin någonsin. Mason köpte bilen år 1977 för 37 000 pund, vilket har visat sig vara ett otroligt klipp. Pengar han hade samlat på sig efter att Pink Floyd släppt albumet The Dark Side Of The Moon. 2010 ska han ha fått ett erbjudande på 320 miljoner kronor för att sälja bilen. Något han valde att inte göra. 2018 såldes ett exemplar för över 700 miljoner kronor, ifjol klubbades en bil för 550 miljoner kronor.

En Maserati 250F F1 av denna typ ägs av Nick Mason.
Jaguar Type-D, en likadan ägs av Mason.

– 1962 Ferrari 250 GTO. Det är den viktigaste bilen här har den tävlat varje år av sitt liv, och du kan fortfarande köra den till mataffären. Jag har aldrig haft ett nervöst ögonblick i den, säger Nick Mason till Top Gear. 

Några andra åk som står i trummisen garage är bland annat en McLaren F1 GTR, en Birdcage Maserati och en Bugatti Type 35. Den sistnämnda är han väldigt stolt över.
– Den här är en fantastisk liten sak. Den är snabbare genom kurvorna på Silverstone än en Porsche 911 GT3, säger Nick Mason, till Top Gear. 


Mason har förutom sin 250 GTO en stark koppling till den italienska biltillverkaren Ferrari. Under årens gång har han ägt ett 40-tal olika modeller från märket och har i dag en Ferrari 512 S stående i sitt garage.
– Den användes vid inspelningen av Le Mans , filmen av Steve McQueen, och den sattes i brand av misstag innan den blev restaurerad, säger Nick Mason när han beskrev sin 512 S, enligt Top Gear.

Lista på några av Nick Masons bilar:

Bilar:
Ferrari 250 GTO, 1962
Maserati 250F F1, 1957
McLaren F1 GTR, 1996
Ferrari LaFerrari Blue Pozzi
Maserati Tipo Birdcage Racer, 1959
Bugatti Type 35, 1927
Austin Seven Chummy, 1923
Bugatti Brescia, 1927
Jaguar D-Type 1955
Ferrari 250MM, 1953
Aston Martin Ulster, 1935
Panhard 5-litre 1901
Ferrari 512

LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester