Persbrandt först att provåka Koenigseggs hyperbil: ”Så jävla rapp”

Första utomstående att få provåka nya Koenigsegg Jesko blev skådespelaren Mikael Persbrandt. 
– Man känner g-krafterna i kinderna, vilken upplevelse, säger Persbrandt. 

Nu närmar sig tillverkningsstarten och kundleveranserna av hyperbeln Koenigsegg Jesko. De sista sluttesterna av bilen görs just nu hos Koenigsegg Ängelholm. Testföraren Markus har kanske ett av Sveriges trevligaste jobb: Att köra Jesko med 1600 hk 20-30 mil om dagen. 
– Vi kör på bana, gata och motorväg. Den är väldigt trevlig även på gatan och har liftsystem för farthindren, säger han. 

En av de absolut första utomstående som fick provåka Koenigsegg Jesko blev skådespelaren Mikael Persbrandt och programmet Biltokig på Youtube. Skådespelaren är en sann bilenentusiast och har ägt och kört många brutala bilar, men får gåshud av Jesko. 
– Vilket jävla grepp. Så jävla rapp, det är inte klokt vad den går. Man känner det i kinderna, g-krafterna. Vilken upplevelse, blir Persbrandts omdöme. 

Koenigsegg Jesko kommer bli en av världens absolut snabbaste bilar med en effekt på 1600 hk trots en vikt på bara 1420 kg. Det spekuleras i att Koenigsegg kommer att försöka ta tillbaka sitt toppfartsrekord från SSC Tuatara. I så fall måste Jesko köra fortare än 455 km/h. Den teoretiska toppfarten är 533 km/h, så någon omöjlighet är det absolut inte. 

Produktionsstarten av bilen tycks vara nära förestående. Grundaren Christian von Koenigsegg visar nu upp en nästan produktionsklar förseriebil i en detaljerad genomgång.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester