Mängder med bilister kan köra runt med farliga bilar. Osynliga skadan kostar 40 000 kronor att reparera.
– Ta din bil till en verkstad om du råkar ut för en olycka, för att kontrollera om den fortfarande är säker att köra, säger Stefan Bertelsen från Frände Försäkring till norska TV2.
Var fjärde trafikolycka sker bakifrån. Enligt den internationella olycksstatistiken STRADA är det den vanligaste olycksformen, allra helst i de större städerna. I Norge slår nu försäkringsbranschen larm. De menar på att många bilägare kör runt med osynliga skador.
Det är inte sällan vid en lättare kollision utan synliga skador att man kör lugnt vidare. Men experten varnar för att det kan få både farliga och dyra konsekvenser. Under ytan kan bilen få allvarliga skador. Stefan Bertelsen tar ett exempel med en bilägare vars krockbalk blivit deformerad, utan att det syntes.
– Det är just därför du alltid ska ta din bil till en verkstad om du råkar ut för en olycka, för att kontrollera om den fortfarande är säker att köra, säger Stefan Bertelsen.


Han tar ett exempel på en bilägare som blev påkörd bakifrån. Vid en första kontroll såg allt ut att vara som det skulle. Men på verkstaden upptäckte mekanikern allvarliga och dyra fel.
– Skadan är nästan omöjlig att se, så jag förstår att många bara skulle andas ut och köra vidare. Men under ytan har den så kallade krockbalken. Dessutom är stötfångarfästena trasiga, säger Stefan Bertelsen.
Kollisioner bakifrån är de farligaste varianterna. Där kan skador uppstå utan att man ser dem. Stefan Bertelsen tror att det finns tusentals bilister som kör runt med bilar som har osynliga skador.
– Där fram uppstår snabbt skador på motor, radar och adaptiva ljus, vilket kostar mycket att reparera. På baksidan finns en hel massa sladdar som kopplar ihop resten av bilen, men som kan klippas av vid en kollision. Bilen måste ofta demonteras från insidan, säger Bertelsen.
Om du blir påkörd bakifrån:
1. Dokumentera allt. Ta bilder.
2. Skriv en skadeanmälan om du krockat med en annan bil.
3. Låt kontrollera bilen på verkstad och få skicket dokumenterat. Detta kommer att göra dig starkare om några följdskador uppstår senare.
4. Anmäl skadan till ditt försäkringsbolag.
LÄS MER:

Andreas Jemn är journalist och författare.