Kina har knäckt elbilskoden. Men det är mer än bara siffror som överraskar. En ny rapport avslöjar hemligheten bakom framgångarna.
Kina har kopplat ett starkt grepp om elbilsmarknaden. 57 procent av alla nyregistrerade elbilar under första kvartalet 2025 såldes på den kinesiska marknaden. Europeiska länder stod tillsammans för 22 procent av nyförsäljningen, USA bara för 12 procent. Samtliga övriga länder är under tvåprocentsstrecket. Globalt står elbilar för drygt 14 procent av all nybilsförsäljning men skillnaderna mellan länder och regioner är stora. En ny rapport från analysföretaget JATO avslöjar det kinesiska framgångsreceptet.
En nyckelfaktor bakom Kinas framgångar är prislappen. Där är elbilen nämligen billigare än bensinbilen. I genomsnitt kostar en elbil 21 900 euro, jämfört med 22 500 euro för en fossilbil. I Europa är det tvärtom: elbilar kostar i snitt 54 900 euro vilket är 14 000 euro mer än bensin- och dieselbilar. USA har lyckats minska prisdifferensen något under de senaste fem åren, men med snittpris om 39 900 euro för fossilbilar och 52 000 euro för elbilar är man fortfarande långt ifrån Kinas nivåer.

Kina har också valt en annan teknisk väg. Tre av fyra elbilar drivs med LFP-batterier, ett billigare alternativ som sänker produktionskostnaden men ger kortare räckvidd. Det är en strategi som gjort det möjligt att pressa priserna och bygga elbilar i stor skala. I västvärlden prioriteras räckvidd och laddhastighet, vilket driver på utvecklingen av dyrare batterityper men gör elbilen mindre tillgänglig.
Även politiken spelar en viktig roll. I Europa råder osäkerhet kring det planerade förbudet mot nya fossilbilar från 2035, och subventioner och elbilsstöd dras tillbaka i flera länder. I USA ligger fokus på infrastruktur och inhemsk batteriproduktion samtidigt som det är politiskt turbulent kring elbilar.
El är nu det näst vanligaste drivmedlet i världen bland nya bilar och fortsätter att ta marknadsandelar. Men JATO:s statistik visar att det är Kina som har gjort elbilen till vardagsvara. Europa och USA fortfarande befinner sig fortfarande i diskussioner om mål, metoder och vägval. I takt med att Kina skalar upp riskerar väst att fastna i dyr teknik och politiska låsningar.
LÄS MER:

Karl Wahlin är statistiker och har lång erfarenhet som analytiker inom personbilsmarknaden.