Okända bötesfällan – ett knapptryck i bilen räcker

Enkel knapptryckning ger dig böter. Polisen uppmanar alla att dubbelkolla för att slippa det pinsamma misstaget. 
– Det här är ett väldigt vanligt misstag, när vi gör kontroller blir det böter, säger trafikpolisen Joakim Abrahamsson.

Detta är ett av de vanligaste trafikbrotten. Många svenska bilar åker runt med både dimljus och halvljus påslagna samtidigt. Men det är tydligt inskrivet i trafikförordningen att det inte är tillåtet.
– Det är otroligt vanligt och vi bötfäller när vi kan. Men det sker mest vid kontroller, om någon rullar in  med både dimljus och halvljus tänd samtidigt så blir det böter. Det här är sådant som man tar rutinmässigt när vi kontrollerar trafik. 

Lagen mot att använda dimljus tillsammans med halvljus kom 1995. Bakgrunden är forskning från Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) att det kan vara bländande i trafiken och att de båda ljuskällorna tar ut varandra. Men enligt undersökningar kör tio procent av bilarna omkring med båda ljuskällorna tända.
– Men vi kan inte vända och vrida på det här problemet. Det är lite som att köra för nära andra på motorvägen, om vi skulle beivra det så hade vi inte tid att göra något annat.

Att köra med både halvljus och dimljus är väldigt vanligt. ”Jag tror inte att man tänker på det, man drar bara igång dimljuset och låter det vara på”, säger trafikpolisen Joakim Abrahamsson. Foto: Unsplash

Joakim Abrahamsson har pratat med mängder av förare som blivit stoppade för det här brottet. I de allra flesta fall svarar man trovärdigt att man inte hade en aning om saken.
– Jag tror inte att man tänker på det, man drar bara igång dimljuset och låter det vara på. Det märker vi vid kontrollerna, de som blir påkomna ser verkligen frågande ut.

Bötesbeloppet är det lägsta i trafikförordningen. Men ändå kännbart. 
– Böterna för att köra runt på det här viset är låga, det är 500 kronor. Men samtidigt är det mot lagen och då ska vi hålla efter detta. Vi har fått det förklarat för oss att dimljus och halvljus också tar ut varandra. Om man har det samtidigt så kan ingen av funktionerna göra sitt jobb.

Vi pratar med en expert som förklarar närmare. 
– Dimljus lyser upp närmare bilen och vid sidorna. Medan halvljuset ger en längre ljuskägla. Det är inte meningen att det ska vara påslaget när det inte är dimma, säger Carl Erik Stjernvall, teknisk expert på M Sverige. 

Anledningen till att det  är förbjudet har också andra anledningar. 
– Sedan tror jag att det kan finnas en annan anledning. Om man har dimljusen tända samtidigt som halvljuset kan det bli förvirrande för andra trafikanter. Det står att man bara ska ha två ljuskällor. Det är samma sak som att åka runt med bara en strålkastare, det är också mot lagen, säger Carl Erik Stjernvall. 
LÄS MER: