Okänd blinkersmiss nästan alla gör – ger böter

Fem vanliga fel bilister gör med blinkers. Många känner inte till att du måste blinka här. Misstagen skapar irritation och orsakar trafikfara.
– Det är en blandning av nonchalans och kunskapsbrist, säger trafiksäkerhetsexperten Jeanette Jedbäck Hindenburg.

Att strunta i blinkers är ett brott mot Trafikförordningen 3 kapitlet paragraf 65-66 och kan ge dig böter på 500 kronor. Men det är också ett säkert sätt att skapa förvirring i trafiken och samtidigt orsaka trafikfara för dina medtrafikanter.
– Många vet inte när och hur de ska blinka och då struntar de i stället i det, säger Jeanette Jedbäck Hindenburg.

M Sverige har undersökt svenskarnas blinkersanvändning med jämna mellanrum. Deras resultat har visat att var tredje struntar i att ge tecken. Trots detta är det ovanligt att polisen delar ut böter för den här förseelsen. Förra året var det omkring 1300 personer som åkte fast.
– Det är mindre vanligt att man bötfälls för detta, hastighetsöverträdelser är det överlägset vanligaste, säger poliskommissarie Erling Andersson.
LÄS MER: Falluckor tar miljontals svenska fortkörare

Jeanette Jedbäck Hindenburg avslöjar situationerna där flest inte vet att de måste använda blinkers.

Trots att många inte använder blinkers, är det också enligt en undersökning av försäkringsbolaget IF det som retar flest i trafiken. Här skiljde sig inte män och kvinnor åt, bristande blinkersanvändning gjorde dem båda förbannade.
– Jag tror det har med kunskap att göra, om ungdomar genomför en bra körkortsutbildning så lär man sig också. Men sedan är det lätt att glömma bort när man blir äldre, säger Jeanette Jedbäck Hindenburg.

Det finns flera trafiksituationer som väldigt många har missförstått. Att du inte skulle behöva blinka i ett körfält som enbart svänger är en väldigt vanlig missuppfattning. Ta själv en titt idag i trafiken hur många som blinkar där. På många ställen är det en stor majoritet.

5 ställen där vi ofta missar att använda blinkers:

Jeanette Jedbäck Hindenburg listar de 5 vanligaste situationerna där vi struntar i blinkers, av okunskap eller nonchalans.

1. När man svänger vid trafiksignal med grön pil eller om det tydligt framgår att det är ett körfält som bara går åt ett håll. Många verkar tro att de inte behöver blinka, då filen inte ger dem något annat val än att svänga. Man förstår kanske inte att andra trafikanter inte har samma information. Tänk därför på att alltid blinka här, även om du ligger i en fil som går åt en bestämd riktning, andra trafikanter vet kanske inte detta.

2. När man startar från vägkant. Här är det viktigt att visa tydligt att man ska svänga ut och fortsätta färden. Då kan andra bilister planera sin körning och hålla uppsikt.

3. När man gör en impulsiv förflyttning. Den här situationen kan skapa trafikfarliga situationer och orsakar olyckor. Man ska alltid ha uppsikt vid förflyttningar och har ansvar att visa sin avsikt.

4. När man själv anser att det inte finns någon bakom sig. Men det kan alltid vara någon längre bak eller vid sidan som blir hjälpt av din information om du använder blinkers. Även om du tror dig vara ensam på vägen, använd blinkers.

5. Att inte blinka när man lämnar en cirkulationsplats. Sedan finns gråzonen i cirkulationsplatserna. Det finns visserligen ingen lag som säger att man måste blinka förrän man lämnar. Men precis som det inte är olagligt att tränga sig i busskön, så är det respektfullt att visa var man ska. Använd alltid blinkers en gång för mycket än för lite, då hjälper du andra.

Så säger Trafikförordningen om att ge tecken

64 §   När det behövs för att förebygga eller avvärja fara, skall en förare ge ljud- eller ljussignaler eller på något annat lämpligt sätt väcka andra trafikanters uppmärksamhet.Signaler får inte ges längre än nödvändigt.
65 §   När en förare avser att starta från en vägkant eller att vända, svänga, byta körfält eller ändra fordonets placering i sidled på något annat inte oväsentligt sätt skall föraren ge tecken med körriktningsvisaren för att visa sin avsikt. Om fordonet inte har körriktningsvisare, skall föraren i stället visa sin avsikt genom att sträcka ut armen.En förare som avser att stanna eller hastigt minska farten skall ge tecken med stopplyktan för att visa sin avsikt. Om fordonet inte har någon stopplykta skall föraren i stället visa sin avsikt genom att höja armen.Tecken skall ges i god tid innan den avsedda manövern genomförs och vara väl synligt och otvetydigt. Teckengivningen skall upphöra så snart manövern är avslutad.
66 §   Även om en förare givit signal eller tecken är han eller hon skyldig att försäkra sig om att den avsedda manövern kan göras utan fara eller onödigt hinder för någon annan.
Källa: Riksdagens lagar


LÄS MER: