Nytt krav på laddstolpar dråpslag mot idrottsklubbar

Krav på laddstolpar hotar knäcka svenskt föreningsliv. EU-regeln som införs nästa år upptäcktes i sista stund.
– Vi kan behöva lägga ner om det här blir verklighet, säger Magnus Olofsson från Öljehults Samhällsförening till Sydöstran.

EU-kommissionens initiativ “Ren energi för alla”, hotar att ta död på svenskt föreningsliv. Enligt det här direktivet måste alla publika parkeringsplatser med plats för 20 bilar eller mer ha en laddstolpe från den första januari 2025.
Vi kan behöva lägga ner föreningen om kravet införs. Det är inte ekonomiskt möjligt för oss, säger Magnus Olofsson från Öljehults Samhällsförening utanför Ronneby i Blekinge.

Hans förening är en av många som är hotade. Ändå har ingen inom svenskt föreningsliv upptäckt detta förrän nu. Magnus Olofsson har tidigare arbetat med energi och klimatrådgivning och förstod att den här regeln skulle slå hårt mot föreningslivet.
Ideella föreningar brottas med sådana här ekonomiska problem hela tiden, det är tufft nog som det är, säger Magnus Olofsson.

Installationen av en laddstolpe skulle kosta tre gånger så mycket som det årliga underhållet av föreningslokalen. För svenskt idrottsliv kommer det här direktivet att slå stenhårt nästa år. Många föreningar, inte minst på landsbygden, riskerar att gå under.

Det här kravet är inte nytt. Boverket lade fram sin utredning redan 2019. Där står det klart och tydligt att alla nybyggda hus med tio parkeringsplatser eller fler måste ha en laddstolpe. Dessutom skulle alla befintliga byggnader med 20 platser eller fler få retroaktiva krav på att uppföra en laddstolpe.

En sådan investering kommer att bli mycket kostsam för idrottsföreningarna. Om man inte får bidrag måste de se över sin verksamhet. I många fall riskerar det att falla tillbaka på utövarna som får betydligt högre avgifter och säljkrav. För många föräldrar med ansträngd ekonomi kan det innebära att barnen måste sluta med sitt idrottande.

Nu har Bygdegårdarnas riksförbund tillsammans med Riksidrottsförbundet, Sveriges hembygdsförbund och Våra Gårdar Folkets Hus och Parker vänt sig till regeringen i hopp om undantag.
LÄS MER: