”Nyckeln kapas”: Här är biltjuvarnas nya favoritbil

Efter stöldvågen mot Lexusbilar – nu slår biltjuvarna till mot Toyota. 
Under september har ett 20-tal Toyotabilar försvunnit enbart i Stockholm. 
– Jag kan bekräfta att det just nu stjäls många Toyota RAV4, men även en del andra typer av Toyota, bland annat C-HR och Corolla. Gemensamt verkar vara att de är laddhybrider, säger Daniel Almskog kriminalinspektör och gruppchef för gränspolisen. 

I augusti berättade Carup om en stor stöldvåg som drabbat Lexusbilar i Stockholm. På bara några veckor försvann flera procent av beståndet av lyx-SUV:en Lexus RX. Kanske började ägarna skydda sina bilar efter uppmärksamheten, eller så tog det slut på stöldobjekt. 

Biltjuvarna har nu bytt objekt och slår istället till mot det vanligare systermärket Toyota. Under september har ett 20-tal Toyotabilar försvunnit i Stockholmsområdet. Tillvägagångssättet är detsamma som vid Lexusstölderna. 

Här stjäls en Toyota RAV4 med relä – på minde än två minuter.

Tjuvarna letar nattetid upp bilar som parkerats på villauppfarter. Sedan startas bilen med elektroniska hjälpmedel, sannolikt genom att signalen från nyckeln förstärks. 

Polisen bekräftar för Carup att det just nu pågår en stöldvåg mot Toyotabilar i Sockholmsområdet. Gemensamt för de flesta stulna bilarna är att de flesta är laddhybrider. Många är av den populära RAV4-modellen, men även Corolla- och C-HR-modellen stjäls frekvent.  
– Dessa bilar stjäls ofta med så kallat relä-modus vilket innebär att man ”kapar” nyckelns signal, säger kriminalinspektör Daniel Almskog till Carup. 

Polisen uppmanar nu ägarna att skydda sin bil noggrant för att minska stöldrisken.  
– Som ägare till bil, vilken sort som helst förstås, kan det vara klokt att se över sin belysning om man står på egen tomt. Har man en andra, mindre stöldbegärlig bil, kan det vara en god idé att ställa denna framför den andra bilen.  Även att man förvarar sina bilnycklar långt från ytterdörren och gärna i en plåtburk eller liknande. En gammal hederlig rattkrycka är ingen tokig investering heller.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester