Nya Volvo EX30 får cykelvarnare mot dörrolyckor

Nya Volvo EX30 kommer med en helt ny säkerhetsfunktion. För första gången kan bilen varna för cyklister när du ska öppna dörren. 
– Dessa så kallade dörrolyckor eller ’dooring accidents’ på engelska utgör så mycket som en femtedel av alla cykelolyckor i vissa städer, uppger Volvo Cars. 

Premiären för nya Volvo EX30 den 7 juni närmar sig. Redan nu släpper Volvo Cars en den nyheter om den kommande lilla SUV:en. De lovar att deras minsta SUV som tillverkas i Kina ska vara stor när det gäller säkerhet. 

En helt ny funktion som EX30 blir först med är cykelvarnare. På hårt trafikerade gator i stan kan det vara svårt att upptäcka cyklister som närmar sig bilen bakifrån. Att cyklister krockar med en bildörr som öppnas är en relativt vanligt olycktyp. Statistik från Cykling UK uppger att 60 personer i genomsnitt som dör eller blir allvarligt skadade av bildörrar varje år, enbart i Storbritannien. 

Nya Volvo EX30 har en varningssignal som larmar både visuellt och via ljud om du är på väg att öppna en dörr framför en förbipasserande cyklist eller annan trafikant. 
– Vårt fokus på säkerhet i stadsmiljö, där bilar delar utrymme med gångtrafikanter och cyklister, har funnits med länge Med Volvo EX30 tar vi säkerhet i stadstrafik till nästa nivå, genom att skapa en liten SUV som ger en bekväm körupplevelse, samtidigt som den tar hand om dig och andra på de hektiska innerstadsgatorna i våra moderna städer, säger Åsa Haglund, Head of Safety Centre.

Trots att EX30 är en liten bil ska den ha hög säkerhet, hävdar Volvo. Chassit och säkerhetsburen är uppbyggda av olika typer av stål med extra hög hållfasthet som står emot en eventuell krock. Volvo har även fokuserat mycket på integrerade lösningar för batteriet i elbilen. Dessutom har EX30 har en sido-airbag placerad på förarens inre sida, som är till för att reducera skador på huvud och bröstkorg om bilen skulle bli intryckt från sidan.