Nya tunna bromsar för elbilar –  dyrare för bilägare

Bromsarna på en elbil används betydligt mindre än på en förbränningsbil. Nu kommer Continental med nya bromsar för elbilar. Nya tunnare skivor ska spara 3 kg vikt och mindre bromsok ytterligare 2 kg. Men för bilägaren kommer det att bli betydligt dyrare. 

Tyska däcks- och komponenttillverkaren Continental har tagit fram nya bromsar som är speciellt anpassade för elbilar. Enligt Conti används bromsarna på en elbil inte alls vid 80 procent av inbromsningarna, istället är det elmotorn som regenererar kraften och bromsar in bilen. Därför har de tagit fram tunnare bromsskivor och lättare bromsok, som ska vara tillräckliga för elbilars minskade krav på bromsar.

Många elbilar kan köra 15 000-20 000 mil utan att behöva byta ut bromsskivorna eller beläggen. Risken är istället större att bromsarna kärvar ihop på grund av att de används för lite. De nya bromsarna från Conti har tunnare skivor och tunnare bromsbelägg, så de kommer att slitas ut snabbare. Men den stora vinsten är enligt Conti att de kan spara in upp till 5 kg på varje hjul. Bromsskivan är 3 kg lättare och oket sparar ytterligare 2 kg. Men för bilägaren är det inte bara positivt, nu kommer det återigen att behövas nya bromsbelägg efter cirka 5000 mil.

Bromsarna blir betydligt tunnare, men får större diameter för att kunna leda bort värmen.

Det finns dock en del problem med att sätta tunnare bromsskivor på tunga elbilar. När bilen bromsar hårt blir bromsskivorna extremt varma. De nya skivorna har därför större diameter än vanliga bromsskivor. De ska klara vanlig körning, men rekommenderas inte för bankörning där bromsarna används intensivt upprepade gånger. 

Continental kallar de nya bromsarna Green Caliper, eftersom de både sparar vikt och reducerar partikelutsläppen från bromsarna. Ytterligare en fördel är att bromsarna ska ge mindre rullmotstånd då beläggen hamnar längre bort från skivan, vilket ger minmal friktion. Tanken är att beläggen ska användas ihop med brake-by-wire för att fungera optimalt.