Nya Teslan världens snabbaste produktionsbil: ”Utomjordiskt snabb”

Snabbare än alla Porschar och säkrare än alla Volvobilar, säger Elon Musk.
Tesla Model S Plaid är här och klarar 0-100 km/h strax över två sekunder. 
– Tesla bryter fysikens lagar, det här är utomjordiskt, säger den första som fick pröva bilen. 

Nu har Tesla lanserat nya Model S Plaid vid ett event i Fremont och Elon Musk var mycket stolt över den snabbaste Teslan hittills. Tittarna fick själv se honom dra på för fullt med den Plaid som sägs vara världens snabbaste produktionsbil hittills.

– Du måste känna det för att tro på det. Vad vill vi uppnå här? Varför gjorde vi en så snabb bil? Det är en vurm och allt, men jag tror att det finns något viktigt för framtiden och för hållbar energi genom att visa att en elbil är den bästa bilen. Helt klart, säger Elon Musk. 

Genom små förbättringar har dragkoficienten kunnat sänkas till 0,208, det lägsta hittills för en produktionsbil, enligt Tesla. Bilen har också en ny typ av elmotorer med kolfiber vilket höjer effekten. 

Det verkligt spektakulära är förstås fartresurserna. Tesla uppger att 0-96 km/h går på 1,99 sekunder och kvartsmilen tar 9,23 sekunder. Topppfarten är 322 km/h. Den kan också ladda in närmare 30 mils räckvidd på 15 minuter. 

Enligt Elon Musk är nya Model S Plaid säkrare än Volvo och har den lägsta sannolikheten för att skadas av alla bilar. Rimac vill kanske ha ett ord med i laget om Tesla Model S Plaid eller nya Rimac Nevera är snabbast.

En annan nyhet är interiören som är helt förändrad jämfört med tidigare Model S. Instrumentpanelen är helt ny och ratten går att få med flygplansstuk. 

En person som testade bilen på eventet intygade att de hisnande accelerationssiffrorna stämmer. 
– Det här är rent utomjordiskt. Tesla har upphävt fysikens lagar. 

Med tanke på att bilen accelererar snabbare än en Koenigsegg för över 20 miljoner kronor får prislappen på 1 379 900 kronor betraktas som rena rama fyndet. Den kostar också mindre än en tiondel av nya elbilen Rimac.

Skriven av

Website | + posts

Maths Nilsson är motor- och ekonomijournalist och grundare av Carup.