Nya skräcksiffror skakar biljätten

Äktenskapet Stellantis knakar i fogarna. Megakoncernen redovisar katastrofsiffror i USA under första kvartalet.
– Mitt förslag är att kapa bort ett antal märken och satsa på de som går bra, säger experten Ronny Svensson.

Stellantis presenterar svidande siffror i USA för årets första kvartal. Försäljningen minskade med tolv procent. Under årets första tre månader såldes 293 000 fordon, det är 40 000 färre än första kvartalet förra året. Men samtidigt 75 000 färre än 2023. Minskningen kommer trots stora rabatter. Trots det försöker företaget putsa fasaden. Man påstår envist att krisen inte är så djup som den verkar.

– Vi har faktiskt sett att vissa bilmärken haft en positiv utveckling under årets tre första månader. Med den rätta mixen av prissättning och incitamentsåtgärder som infördes i slutet av förra året, vilket ledde till att både Jeep- och Ram-märken publicerade sina bästa försäljningssiffror för det här året i mars, säger Jeff Kommor, Stellantis chef i USA. 

Nya elektriska Dodge Charger har inte kunnat få fart på Stellantis i USA. Foto: Dodge

Den största boven i dramat är Dodge. De tappade 49 procent i försäljning på viktiga modeller som SUV-arna Hornet Crossover och Durango SUV. Kritiken mot Stellantis i USA kommer inte bara utifrån. Även deras egna återförsäljare är kritiska mot hur företaget sköts. 
– Det är svårt då de olika märkena kommer från olika håll och olika traditioner därtill inte hittat synergieffekterna utan snarare kämpat emot varandra och/eller för att behålla sitt varumärke, säger Ronny Svensson. 

Nu talas det om att Stellantis måste lägga ner några av sina 14 bilmärken. De som är minst lönsamma kan få tvingas ner i graven.
– Min analys av ett köpperspektiv  är att kapa bort ett antal märken och satsa på dessa istället för mångfalden, säger Ronny Svensson. 

Stellantis har suttit på för höga hästar. De har helt missat utvecklingen, menar experten. Nu får det istället betala priset. 
– Där till det grundläggande Lyssna på kunden och kunden idag är företagen medan deras försäljning idag riktar sig mot privatförsäljning. De borde kunna få fram en fantastisk palett av elbilar men det ser jag inte att de gör, säger Ronny Svensson. 

Stellantis konkurrenter i USA däremot har inte samma problem. General Motors ökade faktiskt sin försäljning med 17 procent. Mycket tack vare nya elektriska bilar. Ford backade 1,7 procent, men försäljningen tog fart under mars.

Även i Europa går det tungt för Stellantis. Lancia tappade 73 procent under årets två första månader. Totalt blev nedgången 17 procent när märken som Peugeot, Opel, Citroën och Fiat räknats. Koncernen har kallat in finansgeniet John Elkann efter att vd Carlos Tavares fick sparken.
LÄS MER: