Nya tillverkningsmetoden som ska frälsa Tesla

Teslas försäljningssiffor för första kvartalet blev en riktig rysare. För första gången på fyra år minskade försäljningen. Teslas nya småbil med revolutionerande tillverkningteknik kan bli räddningen.

På Wall Street är det en upptrissad stämning inför att Tesla ska presentera första kvartalets antalet sålda bilar. Morgan Stanley, Wedbush Securities och Deutsche Bank förutspår alla en nedgång i Teslas försäljningssiffror. En del tror att det kan bli företagets första kraftiga nedgång sedan 2020. Aktiekursen är redan hårt pressad och har gått ner 34 procent hittills i år.

Enligt Bloomberg ligger de genomsnittliga leveransuppskattningarna på cirka 453 964 fordon. Siffrorna blev betydligt lägre, endast 386 810 bilar.
– Ett mardrömskvartal för Tesla. I en tid av fabriksstopp och bränder blir detta ett kvartal att glömma för Elon Musk och Tesla, skriver Wedbush-analytiker. 

Teslas nya tillverkningsprocess kan bli räddningen i en tuff tid.

Samtidigt planerar Tesla en helt ny produktionsteknik som kan komma att innebära stora förändringar för bilindustrin, något som Carup tidigare rapporterat om. Tekniken används delvis av Cybertruck och nu är tanken att metoden ska användas vid framtagandet av en ny prisvärd Tesla-modell. Genom att slå ihop design, konstruktion, tillverkning och automation till en enhet ska Tesla ta biltillverkning in i en ny tid. Istället för att montera delarna enligt löpande band-principen, ska bilarna byggas färdigt i moduler, som sedan sätts ihop till en färdig bil. På så sätt ska man minska sina kostnader med hela 50 procent.

“Unboxed”, som den nya tekniken kallas, ska leda till färre moment, innehålla flera större komponenter i monteringsprocessen och minska utrymmet som biltillverkningen kräver, med hela 40 procent. Det nya 48-voltsbatteriet istället för vanliga 12, ska också dra ner på kostnader, få ner bilens vikt och effektivisera processen. Den nya Teslan är tänkt att gå in i produktion runt årsskiftet men deadlines har aldrig varit företagets starkaste sida.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester