Nya okända lagen: EU kan avgastesta din bil och ge 300 000 kr i böter per bil

Annons

Här är den nya okända lagen som gör att EU kan avgastesta din bil. 
Från 1 september ska EU ta stickprov på begagnade bilar för att se att tillverkarna inte avgasfuskar. 
Tillverkare som bryter mot reglerna kan få böta 300 000 kr per bil. 

Den 1 september trädde en ny EU-regel i kraft som gör att EU-kommissionen ska kontrollera sålda bilar som rullar på Sveriges och andra EU-länders vägar. 

Annons

Regeln har tillkommit efter dieselgate för att EU ska kunna kontrollera att bilar som sålts till konsumenterna lever upp till utsläppskraven. 

Testerna ska utföras av myndigheterna i varje medlemsland och minst en bil av 40 000 sålda ska kallas in för omfattande avgaskontroller. Förutom dryga böter till tillverkare som inte klarar reglerna kan EU återkalla bilar som inte uppfyller kraven.

Annons

Det var för två år sedan EU tog beslut om regeln i kölvattnet av dieselgate, men det är först nu som det blivit verklighet. 

– I fall där tillverkare bryter mot reglerna kring typgodkännande, till exempel genom manipulationsanordningar eller falska deklarationer, kan kommissionen beordra återkallelser inom EU och bötfälla tillverkarna med upp till 30 000 euro per bil, säger Sonya Gospodinova, som är talesperson för EU-kommissionen, till Sveriges Radios Ekot.

Enligt Sonya Gospodinova ger reglerna medlemsstaterna i samarbete med EU-kommissionen möjlighet att bötfälla biltillverkarna, något de inte kunde göra tidigare. 

Annons

Köp din avgastest online

Senaste nytt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *