Nya elbilen påstås vara okörbar – Fisker förnekar allt

Elbilsmärket Fisker leveransstart påstås ha drabbats av problem. Den första bilen som levererades till en köpare i Danmark sägs vara okörbar och redan på väg tillbaka till fabriken. Men Fisker förnekar att det skulle finnas problem.

Nya elbilsmärket Fisker håller på att lansera sin första SUV Ocean på Europamarknaden. Bilen tillverkas i Magnas fabrik i Österrike. Men leveransstarten som skedde med pompa och ståt har slutat i fiasko. Bilar kallas nu tillbaka och Fisker skjuter upp ytterligare kundleveranser. 

Anonyma källor inom företaget uppger för Bloomberg att bilen drabbats av svåra mjukvaruproblem och inte går att köra, annat än i mycket låg fart. Fisker själva förnekar dessa uppgifter. Den allra första bilen, som levererades till kunder i grundaren Henrik Fiskers hemland Danmark, ska ha kallats tillbaka till fabriken då den är helt okörbar. Henrik Fisker hävdar dock att bilen är i Köpenhamn. 

Orsaken till problemen ska vara mjukvara i bilen som inte fungerar som det är tänkt. Fisker behöver göra mer testning och felsökning innan de kan börja leverera bilar, enligt Bloombergs källor. Problemen ska vara mycket allvarliga och kunna ta månader att åtgärda, följden är att bilarna körs i ett felsäkert läge och bara kan köras i låg fart. 

– Vi förnekar kategoriskt att Fisker Ocean endast kan köras i låga hastigheter, sa företaget.

Fisker sänkte på måndagen sin förväntade årsproduktion till till mellan 32 000 och 36 000 fordon, en minskning från tidigare prognosen 42 400 bilar. De har också skjutit upp lanseringen av sin nya modell Fisker Pear till 2024. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester