Ny okänd EU-skatt slår mot biltillverkare och storföretag. Nu rasar tyska bilindustrin.
– En avgift som tas ut oavsett om företaget går med vinst eller inte är särskilt skadlig, säger Hildegard Müller, chef för Tysklands bilindustriförbund VDA.
Förslaget gäller EU:s långtidsbudget för åren 2028 till 2034. Kommissionen vill att budgeten ska växa med ungefär 700 miljarder euro. Det innebär att EU:s totala utgifter skulle hamna på närmare 2 000 miljarder euro, motsvarande över 22 000 miljarder kronor. Mer pengar ska bland annat gå till försvar, grön teknik, digital utveckling och hantering av migration.
För att täcka kostnaderna vill kommissionen införa nya så kallade “egna medel”, alltså direkta intäkter till EU. Ett av förslagen är en ny avgift för företag som omsätter mer än 100 miljoner euro per år, motsvarande cirka 1,1 miljarder kronor. Avgiften ska inte vara kopplad till vinsten, utan tas ut oavsett hur företaget går ekonomiskt. Detta kommer slå även mot svenska företag om det går igenom.

Det har fått många att reagera. Särskilt inom industrin i Tyskland.
– En avgift som tas ut oavsett om företaget går med vinst eller inte är särskilt skadlig. Den gör det ännu svårare att klara sig i konkurrensen, säger Hildegard Müller, chef för Tysklands bilindustriförbund VDA, till Die Zeit.
Flera andra branschorganisationer är inne på samma linje. De menar att det är fel tillfälle att öka kostnaderna för företag. Många kämpar redan med inflation, energipriser och vikande försäljning. Bilbranschen lyfter fram att både efterfrågan och lönsamheten minskat kraftigt de senaste åren.
Även Tysklands regering säger nej till budgetförslaget i sin nuvarande form. Regeringens talesperson Stefan Kornelius uttrycker sig tydligt:
– Det är omöjligt att förklara en så stor budgetökning i ett läge där alla medlemsländer samtidigt försöker få ordning på sina statsfinanser.
En annan kritisk röst kommer från Tysklands näringslivsorganisation DIHK.
– Det är helt fel signal. Företagen behöver stöd just nu – inte fler avgifter, säger DIHK:s vd Helena Melnikov, enligt Die Zeit.
Trots det försvarar EU-kommissionen planerna. Man menar att unionen måste ha muskler att hantera framtidens utmaningar, inte minst försvar, teknik och klimatomställning. Men innan något blir verklighet måste alla 27 medlemsländer tillsammans med Europaparlamentet säga ja. Det innebär att förhandlingarna kan bli både långa och komplicerade. Experter räknar med att det kan ta flera år innan ett beslut fattas.
LÄS MER:

Kevin Neemé har dubbla kandidatexamina i journalistik samt medie- och kommunikationsvetenskap från Umeå universitet. Han har bland annat arbetat som reporter på Sveriges Radio och sportjournalist, bland annat på VLT och Örnsköldsvik Allehanda.