Ny höjning i dag: Bensinen över 14 kr/liter för första gången sedan coronakrisen

För första gången sedan coronakrisen – i dag höjdes bensinpriset till över 14 kr liter igen. Sommareffekten gör att ytterligare höjningar kan vara att vänta.
– Lagernivåerna har gått ner till det normala, det blir en dubbel efterfrågeökning nu, säger Johan G Andersson vd på SPBI

På måndagen höjdes bensinpriset på obemannade stationer med 25 öre litern till 14,08 kr. Det är första gången sedan coronakrisen slog till i början på mars som bensinen är över 14 kr litern. På bara två månader har priset per liter ökat med två kronor.  På bemannade stationer kostar bensinen nu 14,33 kr.

Nu börjar den så kallade ”driving season”, och risken för nya höjningar är överhängande. Historiskt sett brukar priset gå upp med ytterligare en eller två kronor under semestern. 

– Vi går in i en period där resandet ökar på sommarhalvåret, dessutom blir det en dubbel efterfrågeökning nu när vi både åker mer bil och samhället börjar öppna upp när restriktionera lättar. Marknaden har dock sällan varit så volatil och svårbedömd som nu. En faktor som har dämpat prishöjningen är att kronan har stärkts med 10 procent mot dollarn.  Det blir spännande att följa vad som händer med priserna framöver, man ska dock inte glömma att omkring 10 kronor av en liter bensin är skatt, säger Johan G Andersson, vd för Svenska Petroleum- och biodrivmedelsinstitutet (SPBI). 

Bensinpriset är dock fortfarande betydligt lägre än för ett år sedan. Då låg literpriset på 15,54 kr. Prisrekordet på obemannade stationer är från maj 2019, då kostade en liter 16,89 kr.  På bemannade stationer låg priset under en tid på över 17 kr.

Senaste nytt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *