Nu är det klart: Oslo och Bergen ska förbjuda bensin- och dieselbilar

De norska städerna Oslo och Bergen tänker förbjuda bensin- och dieselbilar redan om två år. 
Nu har norska regeringen gett grönt ljus till förbudet i sin nya klimatplan. 
– Vi tror att detta kan vara ett bra verktyg för att påskynda omstruktureringen av fordonsparken, säger miljöminister Sveinung Rotevatn (V) till NTB.

Sedan flera år tillbaka har både Oslo och Bergen velat införa zoner med nollutsläpp. I praktiken innebär det att endast bilar utan växthusgasutsläpp får köra in i vissa delar av städerna. Diesel- och bensinbilar blir bannlysta. Endast elbilar, bränslecellsbilar och laddhybrider på el tillåts. 

Nu har norska regeringen lagt en ny klimatplan som möjliggör för städerna att införa förbudet. 

– Vi ser att det fortfarande går för långsamt med omvandlingen av till till exempel elektriska skåpbilar, säger miljöminister Sveinung Rotevatn (V) till NTB.

Lan Marie Berg är miljöråd i Oslo och vill komma tillrätta med utsläppen.

En bred majoritet i Oslos kommunfullmäktige är för förbudet. Det ska nu utredas när förbudet införs, men troligen är det på plats inom två år inom den så kallade ring 1. 

– Målet är att den första zonen ska vara på plats 2023. I första hand tror vi att zonen kan ligga inom det som idag är det bilfria stadslivsområdet i centrum, säger Oslos byråd för miljö, Lan Marie Berg (MP), till NRK.

Redan 2030 ska bensin- och dieselbilar vara förbjudet i hela Oslo. I Bergen ska det nu utredas vilka gator där bensin- och dieselbilar förbjuds. 

Men alla är inte positiva. I Oslo röstade Fremskrittspartiet og Folkeaksjonen Nei til mer Bompenger (FNB) nej till förbudet. 

– Det är synd för människorna som bor i området och har köpt vanliga bilar i tron ​​att de kan köra ganska normalt med dem. I princip kommer de att förbjudas att använda sina bilar, säger FNB:s gruppledare Bjørn Revil.

Köp din oslo online

Senaste nytt