Norska elbilstestet blir världsnyhet. Tidningen Motor prövar räckvidd i nordiskt vinterklimat.
– Det är alltid roligt att göra något som spelar roll och blir uppskattat, säger chefredaktör Peter Raaum för Motor.
Just nu har hela bilvärden vänt sina blickar mot Norge. Tidningen Motor som är organ för norska NAF, deras motsvarighet till M Sverige, har publicerat ett test som uppmärksammas i hela världen, även vi på Carup skriver om räckviddstestet.
– Man ska tänka på att det här inte är ett laboratorium, men det är en indikation. Sedan ska man ha i åtanke att det finns yttre omständigheter som kan påverka bilarnas prestanda en viss dag, säger Motors chefredaktör.
Men hur ödmjuk Peter Raaum än är, så går det inte att komma ifrån det faktum att deras räckviddstest har fått ett enormt gensvar. På plats följer flera stora biltillverkare experternas testkörningar.
– Ja, de följer allt på avstånd, det är bland annat BMW som är här. De är intresserade av vilka resultat som kommer utav testerna och vad vi kan lära av detta.
NAF och tidningen Motor testar 24 bilar samtidigt under körning under nordiska vinterförhållanden. Sedan jämför man siffrorna med WLTP-siffrorna, som är tillverkarnas officiella räckvidd. Avvikelsen i år blev mellan 5 och 32 procent.
– Vi vill se hur en typisk långtur går med batteriet och vilken effekt det har. Vi kör samma rutt fram och tillbaka för att jämföra styrkeförhållandena mellan bilarna.
Under testerna har Polestar 3 imponerat och hade lägst avvikelse mot den utlovade WLTP-räckvidden. Bara fem procent. På förhand trodde alla att Tesla Model 3 skulle utklassa konkurrenterna. Men Elon Musks skötebarn gjorde testarna besvikna, den gick inte längre Polestar. På papperet skulle den komma tio mil längre.
– Det finns ett grundläggande behov hos alla som producerar elbilar att lära sig mer hur de fungerar. Elbilarna är så väsensskilda från de gamla förbränningsmotorerna.
Motortidningar från hela världen följer noggrant de norska testerna. Man vill veta vilka bilar som klarar sig bäst.
– Det är uppenbart att många vill veta mer om hur elbilar klarar olika situationer och förutsättningar. Därför gör vi testerna och det är givetvis roligt för oss att det har fått ett sådant gensvar.
Peter Raaum förklarar att saker och ting ofta är mer komplicerade. Bara för att det står en viss räckvidd på en speciell bil, behöver det inte betyda att den går så långt. Yttre omständigheter kan påverka batteriet.
– WLTP kommer från laboratorietester, det vi gör är praktisk körning och det kan ge en indikation. Men man ska tänka på att det inte finns något facit.
LÄS MER:
Andreas Jemn är journalist och författare.